Razgovori o reformi Ustava
0

I SDP odbio Tihićev poziv za sastanak

Sarajevo-x.com
Socijaldemokratska partija BiH odbila je prisustvovati sastanku lidera 12. novembra 2009. godine, kojeg je inicirao Sulejman Tihić, saopšteno je iz ove stranke nakon održavanja 12. sjednice Predsjedništva SDP-a BiH.

Stav SDP-a o pozivu Predsjednika SDA, Sulejmana Tihića, na sastanak 12. novembra u Sarajevu obrazložen je i prilikom poziva Milorada Dodika. SDP ne namjerava prisustvovati sastancima koje organizuju lideri vladajuće petorke jer oni svi zajedno imaju obavezu kao vlast da nakon tri godine, u kojima nisu uradili ništa za ovu zemlju, prvo postignu dogovor između sebe, saopšteno je iz ove stranke.

Poziv gospodina Tihića na sastanak uz učešće predstavnika SAD i EU je dobra prilika da vladajuće stranke pokušaju naći zajednički put ka neophodnim reformama, o kojima su stavovi SDP-a savršeno jasni i precizni ili da se razbiju sve iluzije o njihovoj sposobnosti da ovu zemlju izvedu iz krize.

SDP će se ubuduće odazvati na pozive koji dođu od SAD i EU i koji su usmjereni na jačanje bh državnosti na putu ka članstvu u NATO i EU, navodi se u saopštenju iz ove stranke.

Predsjedništvo SDP-a još jednom poziva međunarodne inicijatore butmirskog procesa da ponude rješenja koja će otići iznad ranije ponuđenog paketa, a ne da se vraćamo na propali prudski proces. To znači da eventualne kozmetičke promjene koje bi bile ponuđene od bilo koga nemaju podršku SDP-a.

SDP će dati podršku za rješenja koja će od Bosne i Hercegovine praviti funkcionalnu državu kao i za ono što će našu zemlju ubrzati na putu euro-atlanskih integracija i liberalizacije viznog režima, istaknuto je na sjednici Predsjedništva.

Na današnjoj sjednici je također, usvojena Odluka o sastavu Izbornog štaba SDP BiH, koji će pored Šefa Izbornog štaba, Damira Hadžića, imati i 12 koordinatora za pojedine segmente i oblasti.