BiH
7

I SDA Srebrenica pisala Izetbegoviću: Osudite pojedince i pokažite da poštujete izabrane organe

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Izvršni odbor SDA Srebrenica uputio je pismo predsjedniku Bakiru Izetbegoviću kao reakciju na ranije pismo koje su mu poslali novoizabrani odbornici koalicije SDA-SBB-SBiH u Skupštini Općine Srebrenica.

Naime, odbornici su u pismu upućenom Izetbegoviću naveli kako su Bošnjaci prema potvrđenim rezultatima lokalnih izbora u Srebrenici izgubili načelničku poziciju, ali i skupštinsku većinu te da se povratnički narod našao u teškoj i zbunjujućoj političkoj situaciji. Oni su u pismu Predsjedništvu SDA tražili da donese odluku o uvođenju povjereništva u SDA Srebrenica.

"S obzirom na prethodno navedena saznanja, a u skladu sa našim ovlastima i dužnostima, kao i moralnom obavezom, ovom prilikom Vas molimo da oštro osudite ovakve istupe pojedinaca i jasno pokažete da poštujete izabrane organe SDA Srebrenica, ali i da grupi koja tvrdi da je bolji dio SDA Srebrenica jasno poručite da poštuju Statut stranke kao najviši stranački akt, a posebno član 9. i 21. te date ovlast općinskim organima SDA Srebrenica da svojom snagom, kapacitetom i mudrošću zadrže jedinstvo, jer ovakvi istupi pojedinaca samo unose još veći razdor među Bošnjacima, a to nam u ovom momentu najmanje treba", piše u pismu SDA Srebrenica.

Dodaju kako ne žele komentarisati dalje navode novoizabranih odbornika s obzirom na to da poštuju akt o zajedničkoj borbi koji su potpisali kandidat za načelnika Općine Srebrenice Ćamil Duraković i predsjednici svih probosanskih stranaka. Riječ je o aktu koji je dio borbe za dokazivanje neregularnosti izbora u Srebrenici, kojim su svi politički predstavnici pozvani na saradnju.

"Naše novoizabrane i uvažene odbornike pozivamo da na organima stranke raspravljamo o svim problemima i nejasnoćama unutar Općinskog odbora Srebrenica, a ne putem dopisa i saopćenja", zaključuje se u pismu.