BiH
9

I Radončić ide na sastanak u Brisel

Anadolija
Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić
Lider Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) Fahrudin Radončić dobio je poziv da učestvuje na sastanku najviših bosanskohercegovačkih dužnosnika i lidera vodećih političkih partija sa dužnosnicima Evropske unije (EU) u srijedu u Briselu, potvrđeno je agenciji Anadolija iz Press službe SBBBiH.

Prethodno je Anadolija, pozivajući se na službeni dokument EU, objavila da će se bh. dužnosnici i lideri šest političkih partija sastati u srijedu u Briselu sa komesarom Evropske unije (EU) za proširenje Stefanom Fuleom i drugim zvaničnicima EU. Sa Radončićem, u Brisel ukupno ide sedam predsjednika stranaka.

Sastanak je formalno nazvan „Dijalog na visokom nivou o procesu pristupanja BiH u EU“, ali je izvjesno da će osim zadataka koje BiH mora ispuniti na putu ka EU, biti govora i o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji nakon raspada vladajuće koalicije i formiranja novog političkog saveza.

Sastanku u Briselu prisustvovat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjdnik SBBBiH Fahrudin Radončić, predsjednik SDA Sulejman Tihić, predsjednik HDZ-a Dragan Čović, predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić i lider SDS-a Mladen Bosić.

Najavljeno je kako će uvodne govore održati Fule i Izetbegović, nakon čega će biti održane sesije o pripremama BiH za status EU kandidata.

S posebnom pažnjom se očekuje dijalog predstavnika Evropske unije sa političkim liderima iz BiH.