BiH
7

I ovog 11. u mjesecu mirni protest Žena Srebrenice

FENA
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Udruženje "Žena Srebrenice" održale su danas u Tuzli mirne proteste.

Kao i svakog jedanaestog u mjesecu Udruženje građana “Žene Srebrenice” organiziralo je i danas u Tuzli, mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na genocid u Srebrenici, koji se dogodio 11. jula 1995. godine.

Okupljanje učesnika mirne protestne šetnje počelo je u 12.00 sati na Pingi odakle je kolona mirno krenula do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli.

"Danas je 11. april, a svakog jedanaestog Žene Srebrenice traže pravdu. Danas su nam se pridružile u znak podrške žene iz Maglaja i udruženje Zen Zen iz Ljubljane, kolona je bila zaista velika", rekla za Fenu Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja građana “Žene Srebrenice".

Ćatić je navela da je 65 tijela identifikovano u godini koja je iza nas, a to je, kako je rekla, sramotno.

"Tražimo da se ekshumiraju i identificiraju tijela naših najmilijih, to je najmanje što možemo uraditi za njih", istakla je Ćatić.

"Zahtijevamo da se svi ratni zločinci procesuiraju. Nekim presudama smo zadovoljne, nekima nismo", kazala je ona i naglasila da je Udruženuje "Žene Srebrenice" zadovoljno presudom Haškog tribunala Zdravku Tolimiru koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.