BiH
0

I narednih dana "zlatna" jesen sa skoro ljetnim temperaturama

FENA
Dnevne temperature u Bosni i Hercegovini prethodnih dana kretale su se od 15 do 24 stepena. Gotovo ljetne temperature izmamile su u glavnom gradu BiH brojne šetače, oživjele su i ugostiteljske bašte, a "zlatna" jesen je oživjela i klupe u sarajevskim parkovima.

"Stabilno i toplo vrijeme koje traje već više dana u BiH potrajat će još do 31. oktobra, nakon čega se očekuje eventualna naoblaka", kazao je FENI klimatolog METEOBiH-a Željko Majstorović.

On ističe da trenutno stabilno vrijeme malo odudara od oktobarskog prosjeka, ali nije neuobičajeno za ovo doba godine.

Prošle godine je, naime, druga polovica oktobra bila rekordno topla kada je prosječna temperatura iznosila 16,4 stepeni Celzijusa, a ove godine ona iznosi 13,5.

Uzrok ovakvog vremena je veliko anticiklonalno polje koje je zavladalo na području cijele Evrope. Polje visokog atmosferskog pritiska zahvata veliki prostor, uzrokujući lijepo i stabilno vrijeme i na prostorima BiH.

Prema Majstorovićevoj ocjeni ova je godina u odnosu na temperature i vrijeme dosta prosječna. Prve snježne padavine u područjima centralne Bosne očekuju se polovinom novembra, prema godišnjem prosjeku.

To se ne odnosi na dolinu Neretve, naglašava on, jer u tom području prvi snijeg kasni oko mjesec dana, kao i u krajevima bliže Posavini.