Pljačke stanova
0

I lopovi odmaraju tokom godišnjih odmora

Piše: A. Karadža
Sezona godišnjih odmora, kada građani na duži vremenski period napuštaju stanove i odlaze na putovanja, prava je prilika za provalnike stanova.

Prema riječima Dragana Miokovića, šefa Ureda policijskog komesara KS, većina građana tokom ljetnih mjeseci koristi godišnje odmore, tako da je u tom periodu veći broj stanova prazan i bez nadzora, što svakako pogoduje provalnicima.

Ipak, kako je rekao Mioković za naš portal, tokom juna i jula 2009. godine, broj izvršenih provalnih krađa u stanove je unutar mjesečnog prosjeka i MUP KS nije zabilježio značajnije povećanje tog broja.

O činjenici da duže odsustvo iz stana zbog korištenja godišnjeg odmora pogoduje provalnicima i povećava rizik da stan bude provaljen, Uprava policije MUP-a KS je i ove godine, u više navrata, putem sredstava javnog informisanja upozoravala građane.

"Paralelno sa ovim upozorenjima građanima su upućeni i savjeti koji se odnose na primarnu zaštitu imovine. To je postavljanje kvalitetnih, po mogućnosti blindiranih ili zaštitnih ulaznih vrata u stan, te dodatna zaštita prozora i balkona na nižim spratovima", kazao je Mioković za naš portal.

Mioković je savjetovao građane da prije odlaska na odmor, odnosno dužeg izbivanja iz stana, vrijednosti poput nakita, novca i slično ne ostavljaju u stanu nego predaju na čuvanje nekoj od specijaliziranih institucija, odnosno rodbini i prijateljima.

Građani bi također trebali zapisivati serijske brojeve vrijednijih tehničkih aparata, računara, monitora, TV aparata, fotoaparata i druge opreme.

Za kraj je Mioković rekao da se posebnim aktivnostima kvartovskih policajaca i rukovodilaca sektora vrši stalna animacija građana da obrate pažnju na imovinu susjeda koji su odsutni i to na način da se prisustvo nepoznatih, sumnjivih osoba u susjedstvu i stubištu blagovremenu prijavljuje policiji na broj telefona 122.