RS
0

I klubovi delegata Vijeća naroda finansirat će iz budžeta

FENA
Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a postigla je danas dogovor da se predloženi amandamni predjedništva Vijeća naroda uvrste u Zakon o finansiranju političkih stranaka iz budžeta RS-a, općina i gradova.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Dževad Osmančević rekao je nakon sjednice u Banjoj Luci da je od šest predloženih, prihvaćeno pet amandmana kojima se, u najvećoj mjeri, definira i finansiranje klubova delegata Vijeća naroda RS-a, što nije bilo obuhvaćeno tim zakonskim aktom.

Postignutim dogovorom o amandmanima, precizirao je, zakon će biti upotpunjen amandmanima i moći će stupiti na snagu.

On je rekao da nije prihvaćen amandman hrvatskog Kluba delegata Vijeća naroda, jer se njime stvarala pretpostavka direktnog finansiranja i političkih partija koje nisu parlamentrane stranke.

Osmančević je kazao da je Zakon o finansiranju političkih stranaka iz budžeta RS-a, općina i gradova veoma bitan jer na transparentan način treba da regulira problematiku finansiranja političkih stranaka, te ujedno spriječiti radnje koje mogu dovesti do korupcije ili nekih drugih negativnosti.

Zajednička komisija nije na današnjoj sjednici postigla dogovor o amandmanima na Zakon o muzejskoj djelatnosti i konačnu riječ o ovom zakonskom aktu dat će Ustavni sud RS-a.

Bošnjački Klub delegata tražio je amandmanima da budu ravnopravno zastupljeni konstititivni narodi i ostali u upravljačkim strukturama u muzejskom savjetu i upravnom odboru tih institucija kulture.

Član Zajendičke komisije Igor Radojičić rekao je da su on i drugi član Miroslav Mikeš bili uzdržani na amandmane na Zakon o muzejskoj djelatnosti, pozivajući se na nedavnu odluku Ustavnog suda RS-a koji je utvrdio da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes nijednog naroda odredbama Zakona o penzijskom rezervnom fondu.

Podsjetio je da su bošnjački delegati imali isti zahtjev i u vezi s ovim zakonom i da je Ustavni sud RS-a obrazložio da je pitanje nacionalne zastupljenosti regulisano općim aktom, odnosno Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima.