Sapunica se nastavlja
0

I HDZ BiH sačinio platformu za formiranje vlasti

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
HDZ BiH narednih dana ponudit će političkim strankama u BiH platformu koja sadrži smjernice za rad buduće izvršne vlasti na svim nivoima u BiH, počevši od državne, preko entitetske, pa do kantonalne, izjavio je danas predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Objašnjavajući sadržaj platforme, Čović je izjavio novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH da njegova stranka i dalja zastupa mišljenje da je na svim nivoima vlasti potrebno imati jednu većinu.

On je dodao da bi sve ostalo, poput različitih koalicija na federalnom, odnosno državnom nivou, moglo prouzrokovati blokade. 

Čović nije mogao da odgovori na pitanje novinara u kojim se segmentima HDZ-ova platforma slaže s onim što su potpisali čelnici SDP-a, SDA, HSP-a BiH i NS Radom za boljitak, pojasnivši da dokument HDZ-a BiH sadrži šest tačaka od kojih je prva, prioritetna, proces ustavnih reformi. 

Posljednja tačka predviđa način implementacije izvršne vlasti, ali bez konkretnih detalja oko toga da li postoji bilo kakva mogućnost otvaranja saradnje s SDP-om, javlja dopisnik Srne iz Mostara. 

''Ovo bi trebalo da bude osnova za formiranje vlasti, kako bi ona mogla raditi na pet prvih pitanja'', istakao je Čović.

On je naglasio da mu je prioritet formiranje vlasti na državnom nivou za šta postoji spremnost u hrvatskom i srpskom bloku, dok se još čeka, kako je naveo, bošnjački blok stranaka. 
''Mi ništa ne blokiramo već samo želimo da se definiše parlamentarna većina na nivou BiH te da se tim slijedom pokuša uspostaviti vlast na svim ostalim nivoima'', naveo je Čović, dodajući da bi koncept različitih parlamentarnih većina vodio blokadi, te da HDZ BiH ne želi da radi na takav način. 

Prva tačka dokumenta HDZ-a BiH odnosi se na ustavne promjene, prije svega implementaciju presude iz Strasbura do 30. juna, te "obezbjeđenje ustavne ravnopravnosti Hrvata, ostalih naroda i građana". 

Druga tačka predviđa izmjene Izbornog zakona koje bi trebalo da osiguraju da legitimni predstavnici konstitutivnih naroda budu uključeni u implementaciju izbornih rezultata. Treća tačka je ustrajavanje na evropskom putu BiH, uz naznačavanje osnovnih prioriteta, četvrta se tiče ekonomskog programa, dok je peta borba za socijalnu pravdu.

Čović smatra da je već ove sedmice moguće organizovati sastanak parlamentarnih stranaka, pa makar to bio nastavak sastanka dva HDZ-a, SDS-a, SNSD-a te SBB-a. 

Lider HDZ-a BiH najavio je skorašnji razgovor s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i nekim drugim liderima.