Queer Sarajevo festival
0

I evropski ambasadori osuđuju nasilje

FENA
Šefovi misija zemalja članica Evropske unije i šef misije Evropske delegacije u Sarajevu izrazili su u petak žaljenje što se Queer Sarajevo festival 2008, koji je otvoren u Sarajevu 24. septembra morao drastično smanjiti, te zatvoriti za javnost preostala tri dana uslijed ozbiljnog nasilja nakon otvorenja.

"Mi snažno osuđujemo ovo nasilje i tražimo od vlasti da urade sve što je u njihovoj moći da počinitelje privedu pravdi. U skladu sa Članom 2 Zakona o jednakosti spolova Bosne i Hercegovine, koji je usvojen 2003. godine, diskriminacija po osnovi spola i seksualne orijentacije je zabranjena. Također, Član 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima, te Protokol 12 iste konvencije, zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, uključujući i seksualnu orijentaciju", podsjećaju evropski ambasadori.

S obzirom da Bosna i Hercegovina ima za cilj da postane članica Evropske unije, žalosno je vidjeti da su djela pojedinaca bila u mogućnosti da poremete ovaj festival.

Evropska unija je, između ostalog, prvenstveno zajednica vrijednosti. Bosna i Hercegovina želi biti dijelom ove zajednice te je sebe obavezala da poštuje principe ljudskih prava koji su izneseni u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.