BiH
22

I Erdoganova kćerka nosi "Srebrenički cvijet"

Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Kćerka premijera Turske Recepa Tayyipa Erddogana, Sumeye Erdaon, u znak suosjećanja sa majkama Srebrenice, od danas nosi "Srebrenički cvijet".

Općina Bursa generalni je sponzor dodjele "Srebreničkih cvjetova". inicijator ideje je Asocijacija mladih Bošnjaka i Obrazovni kulturni centar Istanbul u Sarajevu, a organizator dodjele je koordinator organizacije IHH-a za pomoć BiH.

Kako je javila agencija Anadolija, u Velikoj turskoj narodnoj skupštini (TBMM) poslanicima je podijeljen "Srebrenički cvijet" kao simbol genocida u Srebrenici koji se desio u julu 1995. godine.

Predsjednik grupe za bilateralne odnose između parlamenata BiH i Turske Hakan Cavusoglu se obratio medijima zajedno sa nekoliko članova parlamenta BiH i nekoliko mladih koji su došli iz BiH.

"Ovim putem osuđujemo genocid u Srebrenici i dijelimo bol koju osjećaju porodice žrtava koje su stradale prije 17 godina. Vjerujemo da će međunarodna zajednica i zemlje na Balkanu izvući pouku iz genocida u Srebrenici, te poduzeti sve potrebne mjere kako se taj zločin nikada više ne bi ponovio. Sa velikim zadovoljstvom pratimo dešavanja u regiji Balkana i istinske pokušaje političara da se postigne stabilnost i mir", izjavio je tom prilikom Cavusoglu.

“Srebrenički cvijet zeleno-bijele boje od sada će biti nošen i u Turskoj. Općina Bursa će biti generalni sponzor dodjeli Srebreničkih cvjetova, a inicijator ideje je Asocijacija mladih Bošnjaka i Obrazovni i kulturni centar Istanbul u Sarajevu. Srebrenički cvijet će dobiti svi poslanici u turskom parlamentu, dok će isti biti običnim građanima dostupan u Bursi između 5. i 11. jula”, naveo je Hakan Cavusoglu.