Udruženje majki Srebrenice
0

I danas okupljanje ispred Haškog tribunala

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predstavnice Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" i danas će se, kao i jučer, zajedno s predstavnicima još dvadesetak udruženja i nevladinih organizacija iz BiH okupiti ispred Haškog tribunala u kojem je za 14.15 sati zakazano suđenje Radovanu Karadžiću.

Iako je početak suđenja Karadžiću trebao biti jučer, on se nije pojavio u sudnici pa je ročište odgođeno za danas.

Predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić je kazala Feni da će žrtve biti ispred zgrade Tribunala s transparentima, a jedan dio će ući u sudnicu.

"Vidjet ćemo da li će se zločinac pojaviti, iako imamo saznanja da neće. Jučer smo imali sastanak s glavnim tužiocem Sergeom Brammertzom. Rekao nam je ako se on danas ne pojavi onda će Sudsko vijeće da mu imenuje advokata i suđenje će početi i bez njega“, kazala je Subašić.

Ona ističe da je jučer poruka Karadžiću bila da je "prošlo vrijeme kad je on ubijao našu djecu, kad je on komandovao našim životima“.

"Ipak, on je u Scheveningenu, a mi majke smo ponosno došle da protestujemo, da dignemo svoj glas, da kažemo svijetu i Evropi da smo još tu, da čekamo istinu i tražimo pravdu“, kazala je Subašić.