BiH
0

I danas održani protesti u Mostaru, demonstrante podržali Dubioza i Grof Đuraz

FENA
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
Oko 500 građana protestovalo je danas na Španskom trgu u Mostaru, a podršku su im dali i članovi grupe Dubioza kolektiv i Grof Đuraz.

Demonstranti su na oko pola sata blokirali i saobraćaj oko Španskog trga, no uz intervenciju policije, koja osigurava proteste, saobraćaj je deblokiran.

Tokom protesta, predstavnici Plenuma građanki i građana Mostara osudili su današnje izbacivanje građana i novinara sa sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, nazvavši to velikom sramotom, a što se tiče njihovih zahtjeva o kojima je Skupština danas raspravljala, kazali su da sve dok se u praksi ne počne provoditi ono što traže, to za njih ništa ne znači.

Na protestima su građani pozvali poslanike da u roku od sedam dana sazovu novu sjednicu i na dnevni red stave sva četiri njihova zahtjeva.

U noći između 27. i 28. februara nepoznate osobe provalile su u kuću Feđe Fajića, jednog od učesnika Plenuma građanki i građana Grada Mostara. Tu su pronašli ključ od automobila i odvezli ga u nepoznatom pravcu.

Fajić je tokom protesta kazao kako ga to neće uplašiti te kako će Plenum građanki i građana Mostara nastaviti s protestima i ustrajati u svojim zahtjevima.

Protesti će biti održani i sutra, 1. marta, na Španskom trgu u 17 sati, a Plenum građanki i građana Mostara zakazan je za 3. marta u OKC-u Abrašević u 18 sati.