BiH
1

Mostar: Plenum građana sprema nove zahtjeve vlastima

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Proteste u Mostaru na Španskom trgu dvadeset peti dan podržalo je oko pedesetak demonstranta, koji i dalje insistiraju na svojim zahtjevima o smjeni Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Portparol Plenuma građana Feđa Fajić najavio je kako će na sjednici u ponedjeljak biti usaglašeni novi zahtjevi prema svim nivoima vlasti.

"Naša četiri zahtjeva upućena kantonalnoj Skupštini nisu ispunjena. Mi nećemo čekati njihovo usvajanje već idemo dalje", kazao je Fajić.  Zahtjevi prema gradskom nivou vlasti, pojasnio je, nisu u prvom planu jer je nejasno ko i u kojem obimu u ovom trenutku predstavlja gradske vlasti.

Fajiću su proteklih dana nepoznata lica otuđila lični automobil, koji je danas pronađen. Kako je istakao, automobil nije oštećen, ali je sva oprema kao i materijali Plenuma otuđeni. Kako se pronađeni automobil još uvijek nalazi na kriminalističkoj obradi u MUP-u HNK, Fajić nije htio iznositi više detalja.

Potpisivanje peticije za smjenu Vlade HNK nastavljeno je i danas. Organizatori čekaju spiskove iz prigradskih naselja nakon čega će moći izaći sa konačnim brojem. Pretpostavljaju da je do sada peticiju potpisalo oko 3.000 građana.

Protestno okupljanje i danas je proteklo uz prisustvo pripadnika MUP-a HNK.