BiH
10

I danas ispred Parlamenta BiH "Kafa za JMB", očekuje se više stotina građana

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Građanski bunt se nastavlja. Više stotina gađana i danas će se okupiti ispred Parlamenta na "Kafi za JMB".

Demonstranti već osam dana izlaskom na ulice Sarajeva zahtijevaju usvajanje zakona o JMB. Jučer su u Sarajevu organizovane masovne demonstracije, kojima je prisustvovalo blizu 10.000 osoba. Građani iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Zenice, Prijedora i drugih gradova BiH su zvižducima, pištaljkama, uzvicima, ali i zanimljivim transparentima poručili parlamentarcima da žele konačno usvajanje ovog zakona.

Parlamentarcima su dali ultimatum da do 30. juna donesu zakon o JMB te istakli da će se svakodnevno okupljati na "Kafi za JMB" u 11:55 sati ispred Parlamenta BiH.

Podsjetimo, demonstranti osim zahtjeva za usvajanje JMB traže formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana. Također, od političara se traži i odricanje od 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist fonda te da učesnici protesta za JMB ne budu krivično gonjeni. Jučer su zatražili i rješavanje slučaja Sejdić-Finci i ubrzavanje puta BiH ka EU integracijama.

Očekuje se da će na današnje proteste, odnosno "Kafu za JMB" doći više stotina građana - penzionera, roditelja s djecom i mladih.