BiH
9

I dalje u porastu vodostaj Save, klizišta u Doboj Istoku, Gradačcu i Sapni

FENA
Rijeka Sava (Foto: Arhiv)
Rijeka Sava (Foto: Arhiv)
Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Visina vodostaja izmjerena u 7 sati iznosila je u Bosanskom Brodu 646 (pripremno stanje), jučer 530 cm, Bosanskom Šamcu 453 (normalno stanje), jučer 327 cm te Orašju 661 (normalno stanje), jučer 511 cm.

Vodstaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati iznosio je 198,55 m.n.m. (tačka preljeva je 200 m.n.m.) i u odnosu na mjerenje jučer u 7 sati nivo je viši za 11 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 17,55 m3/s.

U općini Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 7 sati iznosio je 234 cm, a u odnosu na jučerašnji niži je za 71 cm. Visina vodostaja kada se preduzimaju mjere odbrane od poplava je 300 cm.

Na području općine Doboj Istok, Spreča se izlila i poplavila oko 10 hektara poljoprivrednog zemljišta uz rijeku.

Zbog slabijeg intenziteta kišnih padavina stanje se postepeno normalizira kada su u pitanju vodostaji rijeka u općinama Unsko-sanskog kantona.

U općini Bihać, vodostaj Une iznosi 67 cm (jučer 64 cm), kritična tačka je 100 cm, a u općini Sanski Most vodostaj rijeke Sane iznosi 277 cm (jučer 343 cm), kritična tačka je 380 cm.

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je normalan. Na mjernom mjestu u Zenici visina Bosne jutros iznosi 180 cm i u odnosu na mjerenje jučer nivo je ostao isti.

Kada su u pitanju klizišta, u općini Doboj Istok jučer se aktiviralo klizište u naselju Brđani, MZ Klokotnica koje je oštetilo dva stambena objekta. Stanari ovog objekata privremeno su izmješteni kod rodbine i prijatelja.

U općini Gradačac prijavljeno je novo klizište u Mionici III, "Kukuruzi“ na poljoprivrednom zemljištu u površini oko 4000 m2.

U općini Sapna prijavljeno je klizište na lokalitetu naselja Žuje-Šarci, a ugrožena su tri stambena objekta.

Prijavljeno je i slijeganje zemljišta u naselju Rastošnica, koje ugrožava jedan stambeni objekat u kome niko ne stanuje.

Vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu je 276 centimetara, što je za 26 cm iznad kote redovne odbrane od poplava, dok je vodostaj Vrbanje jutros porastao za 20 cm.

"Situacija nije zabrinjavajuća, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je jučer ujutro vodostaj Vrbasa iznosio 336 cm, čime je bila premašena i kota vanredne odbrane od poplava", kazao je Željko Katić, šef Odsjeka civilne zaštite u Gradskoj upravi Grada Banja Luka.

Dodao da je iz tog razloga, gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, kao komandant Štaba civilne zaštite, jučer naredio uvođenje dežurstava u gradsku službu civilne zaštite i pripravnost komunalnih preduzeća i vatrogasne jedinice kako bi mogle intervenisati u slučaju potrebe.

Prema prognozama meteorologa, danas se očekuje promjenljivo oblačno uz povremene sunčane intervale i uglavnom suho, a narednih dana predviđa se stabilizacija vremena, razvedravanje i više temperature.