Skupština RS
0

I dalje rasprava o ekonomskoj politici

FENA
U Narodnoj skupštini RS-a i dalje je u toku rasprava o mjerama Ekonomske politike RS-a za nerednu godinu.

Primjedbe opozicionih poslanika na ovaj dokument uglavnom su se odnosile na to da Vlada nije precizirala mjere kojim bi ublažila efekte svjetske ekonomske krize koji će neminovno dotaći i RS i njene građane, posebno one koji su već socijalno ugroženi.

Rečeno je i da rast bruto društvenog proizvoda, kao i kretanje inflacije nisu realno projektovani, kao i da od ovog dokumenta ni po formi ni po suštini građani neće imati nikakvu korist.

Opozicija zamjera Vladi RS-a da zanemaruje istočni dio RS-a, što je, kažu, vidljivo i u mjerama Ekonomske politike, a iznijete su i primjedbe i oko privredne situacije u RS-u, te ukazano na potrebu provođenja reformi penzijskog i zdravstvenog sistema.

S druge strane poslanici vladajuće stranke ocijenili su Ekonomsku politiku kao realan dokument kojim je naznačen nastavak reformskih procesa i realizacija razvojnog programa RS-a.

Ministar finasija RS-a Aleksandar Džombić je kazao da je Ekonomska politika za narednu godinu ključni dokument koji obezbijeđuje nastavak konzistentne politike Vlade RS-a, ali i provođenje mjera kojima bi bile ublažene posljedice svjetske ekonomske krize.

On je kazao da su ključni ciljevi ovog dokumenta održavanje makroekonomske stabilnosti, nastavak ekonomskih reformi, povećanje privrednih aktivnosti, rasta zaposlenosti, ravnomjeran regionalni razvoj i rast standarda i socijalne sigurnosti građana.

Vlada RS-a predviđa da bruto domaći proizvod u narednoj godini raste po realnoj stopi od najmanje 6,4 posto, uz procijenjenju inflaciju od 3,1 posto, dok bi ukupne investicije trebalo da dostignu granicu od 20 posto BDP-a, a očekuje se smanjenje nezaposlenosti sa 20,5 na 19,8 posto i rast industrijske proizvodnje od 9,3 posto.

Sjednica Skupštine RS-a bit će nastavljena i sutra kada će se razmatrati Prijedlog Budžeta RS-a za 2009. godinu koji iznosi milijardu i 670 miliona KM, a na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o izvršenju Budžeta RS-a i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o budžetskom sistemu RS-a – po hitnom postupku.