Republika Srpska
0

I dalje oprečni stavovi o reformi pravosuđa u BiH

FENA
U Republici Srpskoj, nakon jučer završenih uvodnih razgovora o strukturalnom dijalogu o pravosuđu u BiH, i dalje oprečni stavovi vlasti i opozicije, ali su u jednom gotovo svi saglasni da će to biti dugotrajan proces.

Neke ocjene izgurale su na marginu suštinu onoga što bi trebao biti meritum rasprave.

Vidan je i danas napor predstavnika RS-a da marginalizuju prisustvo delegacije Federacije BiH.

Za predsjednika Narodne skupštine RS-a Igora Radojičića bitno je da je, po njegovoj tvrdnji, RS bila pripremljena za dijalog o pravosuđu, a predstavnici Federacije BiH “djelovali konfuzno”, kao i da je RS iznijela i stav o “upitnosti legalnosti predstavnika FBiH”.

Takva startna distanca odudara i od same teme, ali i od radnog koncepta koji je zamišljen kao dijalog u svrhu definiranja zajedničkih stavova i njihove korespodentnosti sa standardima evropske pravosudne prakse.

Učesnici u strukturalnom dijalogu su, navodi Radojičić, predstavnici oba entiteta, zajedničkih organa BiH i Brčko Distrikta, a do 31. augusta treba da odgovore na veoma obiman upitnik o stanju u pravosuđu BiH.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Vukota Goverdarica ocjenjuje da se na otvaranju strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH nije dogodilo ništa značajno.

“Jedno je sigurno, a to je da će taj dijalog trajati naredne dvije do tri godine”, smatra on.

Šef poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Zoran Đerić kaže da je dobro što je počeo strukturalni dijalog, ali da reforme pravosuđa neće biti brzo provedene, dok poslanik Demokratske partije Dragan Čavić naglašava da s komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom na početku strukturalnog dijaloga nije pregovarala RS, već delegacija BiH.

Čavić još jednom ponavlja da je odluka o referendumu u RS-u, od koje se odustalo zbog strukturalnog dijaloga, bila “politička manipulacija RS-a".

Profesor Pravnog fakulteta u Banjoj Luci Vitomir Popović, koji je predstavnik RS-a u razgovorima o strukturalnom dijalogu, s jedne strane smatra da “nema razloga da taj proces reforme pravosuđa traje dugo”, dok opet tvrdi da “u BiH vlada anarhija, da su su odnosi nesređeni na nivou svih institucija, da je parlament BiH formalno konstituiran i da još nije formiran Vijeće ministara BiH, za šta su izričito krivi političari iz Sarajeva”.

Svoj stav o strukturalnom dijalogu danas je u Banjoj Luci iznio i politički analitičar Obrad Kesić uz ocjenu da je to prilika koju vrijedi iskoristiti koliko je moguće.

“BiH je sada preskočila proceduru i ušla u najosjetljiviji dio pregovora s EU, a povelja koja je najznačajnija upravo je pravosuđe”, naveo je Kesić.

I njemu je, kaže, problem u motivaciji koja postoji u Federaciji BiH i strankama, posebno SDP-u, “kojima je stalo da ti pregovori budu neuspješni, jer je njihov interes da SAD bude vodeći na ovim prostorima”.