Direktor Poreske uprave FBiH
0

"I dalje je moguće izbjeći plaćanje doprinosa"

SRNA
Midhat Arifović
Midhat Arifović
Uspostavljanje jedinstvenog sistema registracije doprinosa u Federaciji BiH (FBiH) od 1. januara poboljšaće praćenje uplate poreza i doprinosa na plate i iz plata, ali neće u potpunosti spriječiti poslodavce da izbjegavaju plaćanje obaveza prema državi, izjavio je direktor federalne Poreske uprave Midhat Arifović.

"Ova reforma nije u potpunosti urađena kako bismo to mi željeli. Vlada nije ispoštovala naš prijedlog da se onemogući poslodavcu da isplati platu bez uplaćenih poreza i doprinosa, kako je na primjer uređeno u Makedoniji", rekao Arifović za sutrašnje "Nezavisne novine".

Govoreći o primjeni Zakona o fiskalnim sistemima, on je naveo da je fiskalizacija došla u nezgodno vrijeme s obzirom da se navršava godina od početka primjene Zakona na dohodak, pa postoje dvije reforme uporedo. 

"Do sada je stiglo tek oko 450 zahtjeva za fiskalizaciju, a pretpostavka je da ima 18 000 potencijalnih obveznika koji spadaju u prvu kategoriju prve faze fiskalizacije. Iritira nas i da nadležna komisija Ministarstva finansija fiskalne uređaje testira jako sporo. Žale nam se kompanije da čekaju mjesec i po i dva da se njihov uređaj testira iako su formirane dvije komisije, jedna u Sarajevu, druga u Mostaru. Na tržištu je svega devet testiranih uređaja koji se mogu prodavati", rekao je Arifović. 

On je istakao da je upozoravao vlast da fiskalizacija izaziva nezadovoljstvo, da mora biti transparentna, poštena, pravedna, da se mora objasniti svrha i cilj.

"Od nas se očekuje da krenemo na teren i snakcionišemo obveznike koji nisu ispoštovali rok. Država je trebala obezbijediti ambijent pa onda krenuti u zakonom propisane sankcije", rekao je Arifović.

On je naveo da mu nije poznato zašto se žurilo s fiskalizacijom jer u FBiH postoji najsloženiji sistem, a pitanje je i svrsishodnosti kad postoji PDV na nivou BiH, nadležna institucija za kontrolu i ubiranje PDV-a koja ne provodi fiskalizaciju, a sve je više i stručnjaka koji kažu da su efekti fiskalizacije vrlo mali.