BiH
0

I dalje bez informacija o hapšenju Handanovićeve i Džeke

Sarajevo-x.com
Rasema Handanović, zvana Zolja (Foto: Slobodna Bosna)
Rasema Handanović, zvana Zolja (Foto: Slobodna Bosna)
Pravosudni organi u BiH nisu zvanično obaviješteni o hapšenju dvoje državljana Bosne i Hercegovine u SAD-u te zbog toga još uvijek nisu uputili zahtjev za njihovo izručenje, saznaje BIRN - Justice Report.

Ministarstvo pravde BiH nije uputilo zvaničan zahtjev vlastima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za izručenje Raseme Handanović zvane “Zolja” i Edina Džeke, koji su navodno uhapšeni. Sumnja se da su oni počinili ratni zločin na području općine Konjic.

“Ministarstvo pravde BiH još uvijek nije službeno obaviješteno o lišavanju slobode ove dvije osobe, što je i uslov da bh. vlasti mogu pokrenuti proceduru izručenja. Kada dobijemo obavještenje, zatražit ćemo potrebnu dokumentaciju od nadležnog tužilaštva i uputiti zahtjev za ekstradiciju”, kazala je za Justice Report Marina Bakić, glasnogovornica državnog Ministarstva pravde.

Prema pisanju bh. medija, Handanović i Džeko uhapšeni su sredinom septembra na teritoriji SAD-a, gdje su godinama živjeli. Sumnjiče se da su u aprilu 1993. godine, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije BiH “Zulfikar”, počinili zločine u Trusini, općina Konjic.

U američkoj ambasadi u BiH su za Justice Report kazali da nemaju informacija o ovim dvjema osobama, kao ni o njihovom navodnom hapšenju u SAD-u, te istakli da je tamošnje ministarstvo pravde “inače nadležno za to”.

O hapšenju bh. državljana, kao i njihovom eventualnom izručenju, zvanične podatke nema ni Tužilaštvo BiH.

“Ne možemo davati bilo kakav komentar, mi još nismo zvanično obaviješteni o ovom događaju. Imamo informacije samo iz medija”, kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Državnog tužilaštva, koji nije mogao odgovoriti ni na pitanje da li je ova institucija tražila raspisivanje potjernice za dvoje osumnjičenih.

Po nalogu Državnog tužilaštva, sredinom septembra pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su četiri osobe pod sumnjom da su, kao pripadnici jedinice “Zulfikar”, učestvovali u napadu na selo Trusina.

Tokom napada, 16. aprila 1993. godine, ubijeno je 19 civila, a četvero ranjeno, od kojih dvoje djece. Istog dana ubijena su i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Nedžad Hodžić zvani “Džon Vejn”, Mensur Memić zvani “Menta”, Dževad Salčin zvani “Struja” i Senad Hakalović nalaze se u pritvoru od 16. septembra.

Prilikom njihovog hapšenja izvršeni su i pretresi velikog broja objekata, među kojima i stan Sefera Halilovića, bivšeg generala Armije BiH, koji je pred Tribunalom u Haagu oslobođen krivice za zločine počinjene u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol.