Traže helikopter Oružanih snaga BiH
1

I dalje aktivni požari u Hercegovini i Bratuncu

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Požari na području Bratunca, Trebinja, Bileće, Ljubinja i Nevesinja i danas su aktivni, saopšteno je iz Civilne zaštite RS.

Uprava je najavila da će danas gradonačelnicima, načelnicima opština, "Šumama Republike Srpske" i Vatrogasnom savezu Republike Srpske dostaviti obavještenje – instrukciju o provođenju potrebnih preventivnih i operativnih mjera iz njihove nadležnosti, a u vezi sa prognozom Republičkog hidrometeorološkog zavoda za naredni period.

Požar koji je izbio juče u bratunačkom mjestu Slapašnica i dalje je aktivan. Vatra gori na nepristupačnom terenu, a u gašenju učestvuju radnici šumskog gazdinstva i pripadnici vatrogasne jedinice Bratunac.

U saopštenju se navodi da je Republička uprava Civilne zaštite jutros primila zahtjev opštine Trebinje za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH u rejonu Tvrdoš.

Na području ove opštine i dalje je aktivan požar u rejonu Trebinjskih brda, na lokalitetu Marića međine izbio je novi požar, koji se širi prema Trebinjskim brdima, a i dalje je aktivan požar u mjestu Kočeli.

Na području Nevesinja rano jutros prema selu Donje Plužine proširio se požar koji je juče bio aktivan na području sela Gornje Plužine.

U požaru je izgorio veći broj električnih stubova, što je prouzrokovalo nestanak električne energije u pojedinim selima.

Požar, koji je bio aktivan u mjestu Kotezi, opština Ljubinje, proširio se u pravcu Ržani do - Jama. Stanje na požarištu se prati.

Na području Bileće i dalje je aktivan požar u mjestu Luke, a proširio se i do sela Kovačev Do u Mjesnoj zajednici Meka Gruda. Aktivan je i požar u rejonu sela Rioca na nepristupačnom terenu. Akcija gašenja požara je u toku.

Požar u mjestu Kazanci, opština Gacko, je lokalizovan, a stanje na požarištu se prati.

Na području Zvornika požar u Kostjerevu je ugašen, a požar u mjestu Pilica, zaseok Bare, stavljen pod kontrolu.

Požar u mjestu Đile, koji izbio juče oko 16.00 sati, ugašen je oko 18.00 sati. Na jednoj štali izgorjela je krovna konstrukcija i dva plasta sijena.

Juče popodne ponovo su se aktivirali požari u rejonu sela Bjelogorci i na području Ravne planine, opština Pale. Požari su tokom večeri ugašeni.

Tokom jučerašnjeg dana izbio je veći broj požara, koji su efikasnim intervencijama vatrogasaca ugašeni.

U Novom Goraždu još mjestimično tinja požar u rejonu Gostun, a stanje na požarištu se prati.