BiH
7

I Bandić na obilježavanju 6. aprila: Uzeto mu priznanje, pa uručen poziv

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
"Sarajevo na vjetrometini i raskrsnici epohe" tema je pod kojom se ove godine obilježava rođendan Grada Sarajeva. Proslava pobjede nad fašizmom obilježava se bogatim kulturno-umjetničkim programom od 4. do 14. aprila.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Želim naglasiti da 6. april nije običan datum za Grad Sarajevo, a ni za BiH i ne smijemo zaboraviti zašto se taj datum slavi kao Dan Sarajeva. Partizani su 6. aprila 1945. godine marširali Sarajevom i oslobodili ga od fašizma i prvenstveno se zbog toga ovaj dan obilježava. Tog 6. aprila 1945. godine Sarajevo je ušlo u evropsku historiju i postalo dio evropske humanističke kulture koja počiva na vrijednostima slobode, jednakosti i svim postulatima demokratije", rekao je gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić.

Osvrnuo se na to kako Evropa nije davala podršku te 1945. godine Sarajevu ni BiH, kao što je bio slučaj i 1992. godine.

"Partizani nisu imali podršku u svijetu ni Evropi, osim oružane borbe protiv fašizma i nacizma, oni su vodili i političku borbu. Dali su svoje živote za slobodu naših naroda i zajednicu koju su gradili. Evropa nije učestvovala u oslobođenju Sarajeva 6. aprila 1945. godine u kojoj je mogla kao što nije učestvovala ni 6. aprila 1992. godine kada su okupirali Sarajevo i kada se fašizam ponovo rodio", rekao je Komšić i dodao kako "mi jesmo postali dio Evrope, ali da Evropa nije postala dio nas ni danas".

Bogat kulturno-umjetnički program

Svečana sjednica kojom će se proslaviti rođendan glavnog grada BiH održat će se 6. aprila u Narodnom pozorištu s početkom u 19 sati.

"Gradsko vijeće i Gradska uprava angažovali su respektabilan tim mladih umjetnika iz Sarajeva pod vodstvom Mirele Trepanić koja režira program. Umjetnici su napravili interaktivni program koji će probuditi emotivni detalj tako da će mnogi poželjeti učestvovati u samom programu. Teme na kojim se program zasniva 'Sarajevo na vjetrometini i raskrsnici epohe', ' Godišnjica Zimskih olimpijskih igara', te 'Godišnjica početka Prvog svjetskog rata'. Čitat će se tekstovi bh. pisca Ćamila Sijarića i bit će održani plesno-pokretni performansi, jedan o temi ' Zimske olimpijske igre' a drugi o temi 'Ratovi, žrtve, obnavljanje'. Potrudit ćemo se da to ne bude dosadno, zamorni i dugo, već dinamično, kratko i ubojito", rekao je Gradimir Gojer, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Gradimir Gojer, Miro Lazović, Ivo Komšić, Aljoša Čampara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Gradimir Gojer, Miro Lazović, Ivo Komšić, Aljoša Čampara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Bandić na obliježavanju Dana Sarajeva

Na Svečanoj sjednici bit će dodijeljene nagrade. Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva bit će uručene arhitekti Erhadu Mulabegoviću i Smaji Mulaomeroviću, pojedinačnu nagradu Nadi Đurevskoj, nagradu Graham Bamford posthumno se dodjeljuje Goranu Čengiću i Srđanu Aleksiću. Plaketa Grada Sarajeva rahmetli Huseini Hasaniju, poznatijem kao Čika Miši, Sarajevska pahuljica bh. kantautoru Edinu Taloviću, Počasni građanin Grada Sarajeva Tilmanu Zulchu, a Kolektivna Šestoaprliska nagrada bit će uručena Nogometnoj reprezentaciji BiH.

Podjsetimo, da je nagradu Počasni građanin Sarajeva trebao dobiti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ali je odlukom Gradskog vijeća ta odluka poništena . No, Bandiću su ipak uručili poziv za Svečanu sjednicu kojoj će Bandić, kako je potvrđeno, prisustvovati.

"Gospodin Bandić se odazvao pozivu i doći će sa svojom dleegacijoma", kazao je Komšić.

U sklopu programa obilježavanja 6. aprila bit će održan Pop-rock festival za djecu, izložba u Collegiumu Artisticumu, međunarodni turniri u kuglanju za slijepe, džudou, košarci, hrvanju, te plivanju.

Podsjetili na projekte

Današnja konferencija za novinare bila je i prilika da se podsjeti na velike projekte koje Gradska uprava provodi. Kako je rekao zamjenik gradonačelnika Aljoša Čampara, obnova Vijećnice je u završnoj fazi i otvorenje bi trebalo biti upriličeno 9. maja, na Dan Evrope.

"Što se tiče Trebevićke žičare, u toku je administrativna faza. Imali smo probleme koje smo uspjeli savladati i predstoji nam potpisivanje Sporazuma s Vladom KS i GRAS-om, a Evropska komisija radi izradu projekta. Blizu šest miliona KM donirat će donator Edmond Offermann iz Švicarske. Iz Budžeta za 2014. godini izdvojeno je 400.000 KM za biciklističku stazu koja će ići od Nedžarića od mosta Skenderija", podsjetio je Čampara.