Sjećanje na gnusni zločin
0

I Amerikanci obilježavaju genocid u Srebrenici

Sarajevo-x.com
Gradonačelnik grada Charlotte, u saveznoj državi North Carolina, Anthony R. Foxx odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici izdavanjem proglasa o genocidu u Srebrenici za dan 11. juli. 2011. na godišnjicu kad je više od 8.000 bošnjačkih civila brutalno ubijeno od ruke srpskih agresorskih snaga na čelu s nedavno uhapšenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

U proglasu, gradonačelnik Foxx je odao priznanje Bošnjacima koji žive u Charlottei, najvećem gradu u državi North Carolina, koji su uspješno integrirani u raznoliku zajednicu Charlotte. Nadalje, on je naveo da 16. godišnjica od genodica "podiže svijest o tragičnim patnjama bosnjačkog naroda i poštuje i pamti one koji su ubijeni kao posljedica politike etničkog čišćenja i genocida".

Gradonačelnik Foxx je time proglasio 11. juli 2011. kao Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmicu 11 - 17. jula 2011. kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini. U ime bošnjačkih familija koje žive u državi North Carolina i u ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Hamdija Čustović, glasnogovornik KBSA i predsjednik koordinacije za državu North Carolina, zahvalio je pismom gradonačelniku Foxxu i gradu Charlotte za sjećanje na žrtve genocida u BiH.

Kako nam je javio naš čitatelj Asmir Terzić, baš kao i Charlotte, tako je i grad Louisville, u američkoj državi Kentucky, odlukom gradonačelnika proglasio 11. juli Danom sjećanja na Srebrenicu, a iduću sedmicu (11-17. juli) je proglasio Sedmicom počasti BiH.

"Ove proklamacije su veoma važne za sve bh. građane u Louisvilleu, a i diljem svijeta. Genocid u Srebrenici se ne smije nikad zaboraviti, to je dužnost svakog Bosanca i Hercegovca, pogotovo što još imamo zločince u Hagu koji negiraju genocid", rekao je Terzić za Sarajevo-x.com.