BiH
0

I 15-godišnjakinje u BiH rađaju bebe

SRNA
Od 1.000 žena koje su se prošle godine porodile u BiH osam je imalo od 15 do 19 godina, rekla je predstavnica Kancelarije populacijskog fonda UN (UNFPA) Majda Prljača.

Prema podacima Agencije za statistiku, kaže Prljača, u BiH su 1996. godine žene od 15 do 19 godina imale 30,7 posto od ukupnog broja poroda, dok je prošle godine taj broj smanjen na 12,2 posto.

Ona je istakla da se današnji okrugli sto "Prezentacija ključnih zaključaka situacione analize za reproduktivno zdravlje i planiranje porodice u BiH" održava povodom 11. jula - Svjetskog dana populacije stanovništva.

Načelnik Službe za socijalnu medicinu Instituta za javno zdravsto Republike Srpske Slađana Šiljak rekla je da je u Srpskoj kreirana politika i strategija za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Ona je naglasila da su definisani ciljevi na kojima sve ključne institucije u Republici Srpskoj realizuju određene aktivnosti uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Slađana Šiljak kaže da mladi nedovoljno koriste usluge u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Međunarodni ekspert UNFPA za pitanje planirana porodica Barbaola Ko rekla je da se nastoji uraditi analiza stanja o pitanju usluga u domenu planiranja porodice i utvrditi koje mehanizme stanovništvo najviše koristi, a posebno mladi, da bi bio unaprijeđen pristup ovim uslugama.

Ona je naglasila da usluge iz domena planiranja porodice stanovništvu pomažu da roditelji obezbijede blagostanje porodice.