Akcija "Pokloni knjigu"
0

Hypo banka donirala knjige za sedam biblioteka

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Hypo Alpe Adria banka Banja Luka danas je u Trebinju i Brčkom darovala 1.170 knjiga u vrijednosti 12.500 KM za sedam biblioteka, a u okviru svoje donatorske akcije "Pokloni knjigu" koju u saradnji sa Društvom bibliotekara Republike Srpske provodi u povodu 31. oktobra, Međunarodnog dana štednje.

U Hercegovini su knjige dobile biblioteke u Trebinju, Nevesinju, Gackom i Bileći.

Direktor Narodne biblioteke Trebinje Danica Kuduz rekla je da se zahvaljujući ovoj akciji trebinjska biblioteka našla na listi onih koje će obogatiti ponudu novim naslovima. 

"Hypo banka je prepoznala naše potrebe i pomogla da pred vjerne čitaoce izađemo sa znatno obnovljenim knjižnim fondom", kaže Kuduz. 

Predstavnici Hypo banke danas su uručili knjige i za gradske biblioteke Brčko i Bosanski Brod, te Narodnu biblioteku Šamac.

"Hypo banka nas je i ove godine obradovala i poklonila ovoga puta, ne samo našoj nego i većini biblioteka u RS nove naslove, obogatila naše knjižne fondove", izjavila je direktorica Narodne biblioteke Šamac Vera Jovanović.

Voditelj poslovnice Hypo banke u Trebinju Ankica Brnjoš naglasila je da se banka na ovaj način zahvaljuje za ukazano povjerenje svojim klijentima i građanima lokalnih zajednica u kojima posluje.
"Na ovaj način želimo i podsjetiti javnost na značaj štednje", istakla je ona. 

U velikoj akciji "Pokloni knjigu", u povodu obilježavanja Međunarodnog dana štednje, Hypo banka darovaće više od 5.000 knjiga u vrijednosti 55.000 KM za 32 biblioteke u Republici Srpskoj i Brčko distriktu. 

Ovo je sedma godina zaredom kako Hypo banka promoviše politiku društevno odgovornog djelovanja na tržištu RS i Međunarodni dan štednje posvećuje najmlađima i institucijama koje brinu o vaspitno-obrazovnom razvoju djece i njihovoj zdrastvenoj i socijalnoj zaštiti. 

Svoj doprinos u obnavljanju knjižnog fonda domaćih biblioteka daće i zaposleni i klijenti Hypo banke koji do 8. novembra u najbližu poslovnicu Hypo banke mogu donijeti svoje dobro očuvane knjige, a koje će se kasnije uručiti biblioteci u mjestu u kojem je i ta poslovnica.

Predstavnici Hypo Alpe Adria banke Banja Luka i ove će godine 1. novembra obići sva porodilišta u RS u mjestima u kojima posluje banka, i roditeljima djece koja se rode 31. oktobra uručiti štedne knjižice sa ulogom od po 100 KM. 

Međunarodni Dan štednje obilježava se 31. oktobra, na dan kada je 1924. godine u Milanu održan prvi međunarodni kongres predstavnika svjetskih štednih ustanova, koji su se sastali u želji da pronađu izlaz iz krize prouzrokovane prvim svjetskim ratom. Tada je konstatovano da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva i ustanovljen Međunarodni dan štednje s ciljem da se javno promovišu njene vrijednosti. Odluku je donijelo 350 delegata iz 27 zemalja koji su predstavljali oko stotinu miliona štediša.