Park prirode bez kontrole
7

Hutovo blato dočekuje turističku sezonu u katastrofalnom stanju

FENA
"Pored obezbjeđenja plaća uposlenicima i sanacije štete u parku "Hutovo blato", prioritet je uspostaviti zaštitu na cijelom njegovom području, jer se sve otelo kontroli. Veliki su problemi unutar Parka, devastacija i biljnog i životinjskog svijeta je veća nego što je ikada bila. U park ulazi svako kako hoće, nema nikakve kontrole", kazao je za Fenu direktor Javnog preduzeća Park prirode "Hutovo blato" Nikola Zovko.
Park prirode "Hutovo blato" teško je stradao u prošlogodišnjem požaru u kojem je uništeno više od 70 posto površine ove jedinstvene submediteranske močvare u Europi. Prema poslijednjem istraživanju projekta Life, utvrđeno je da na prostoru ovog parka prirode postoji oko 600 biljnih vrsta, 163 vrste ptica iz 39 porodica, te 22 vrste riba iz 12 porodica.

Zovko navodi da je Park u velikim problemima koje je potrebno hitno riješiti. Ova će prirodna oaza, po kojoj je BiH bila poznata godinama, turističku sezonu dočekati potpuno nepripremljena i u katastrofalnom stanju. Usto, 18 uposlenika parka već godinu dana ne dobija platu.

"Naše brodice su slomljene od snijega, čuvari ne rade, krivolov caruje, to su sve veliki problemi. A već u maju trebamo biti spremni za turiste, učenike, trebamo napraviti vožnje. Problem su i neuređene staze i plovni putevi", ističe on.

Upozorio je da turisti, ali i bh. dužnosnici ove sezone ukoliko se nešto ne uradi neće moći dobiti čuvenu vožnju foto safari parkom i sve druge usluge koje su do prije dvije i po godine uspješno pružali.

"Svi uposlenici Parka su već izgubili strpljenje i potpuno smo razočarani odnosom svih institucija i obećanjima. Sve smo poduzeli da štete od požara valoriziramo, ali dokumentirali smo dva miliona i 700.000 KM štete na biljno-životinjskom svijetu. Uradili smo prijedlog mjera sanacije Parka nakon požara, međutim, taj prijedlog nije prošao. Sada se priroda sama muči i obnavlja koliko može, ali to je mali postotak obnove. Osobito kada je riječ o vegetaciji i pticama, tu bez naše i pomoći ostalih institucija prirodi neće biti značajnijeg pomaka", upozorava Zovko.

Čuvari Parka su na neplaćenom odsustvu, dok ostali uposlenici, zajedno s direktorom, ne primaju plate već godinu dana.

Osnivač Parka je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije koja je prema Odluci o osnivanju dužna davati sredstva za zaštitu parka, odnosno plate uposlenika. Uprava Parka pokušava obezbijediti sredstva i na druge načine, aplicirajući na različite tendere institucija, kao što su IPA fondovi, Svjetska banka, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, te Federalni fond zaštite okoliša.

Zovko međutim ističe da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma prije četiri mjeseca odobrilo jedan projekt Parka, ugovor je i potpisan, ali sredstva još uvijek nisu uplaćena, dok je Federalni fond zaštite okoliša odbio projekt Parka s kojim je aplicirao na tender.

"Već 2008. godine Vlada HNŽ je počela umanjivati sredstva za plaće uposlenika Parka zbog recesije, krize i drugih problema, što je nastavljeno i u 2009. i 2010. godini. Neke od dotacija koje su obavezne za normalno funkcioniranje Parka umanjene su za 92 posto. Ostalo nam je samo osam posto sredstava s kojima ne možemo riješiti ni režijske troškove", podcrtao je on.

Zovko dodaje da je nova Vlada ove županije usvajanjem proračuna neke stvari popravila, međutim, ta malo uvećana sredstva mogu se očekivati tek u maju.

Od 18 uposlenih radnika Parka, njih 12 je raspoređeno u oblasti zaštite - to su lovočuvari, nadzornici i vozači brodica, dok ostalih šest uposlenika pripada administraciji i menadžmentu Parka.