BiH
154

Husić: Policija me optužila da sam pošao rušiti krst na Zlatištu, a ja gradim kuću

Piše: E. G.
Hasan Husić
Hasan Husić
Nakon što su sinoć na Zlatištu uhapšena dvojica muškarca koji se dovode u vezu s pokušajem rušenja krsta koji je na toj lokaciji postavljen prije nekoliko dana, redakciji portala Klix.ba se javio jedan od njih, 37-godišnji Hasan Husić iz Sarajeva.

U njihovom vozilu su se nalazili teški čekić, pajser i kliješta za rezanje armature, kazala je danas glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić.

"Prilikom redovne kontrole saobraćaja došlo je do narušavanja javnog reda. Javni red i mir su narušile uhapšene osobe, a po članu 24 - ometanje državnih organa u vršenju javnih funkcija, koji nije dozvolio da se izvrši pregled vozila", pojasnila je Tešić.

Ona je također dodala da ove osobe nisu zatečena u blizini krsta te kazala da "ne može tvrditi jesu li krenuli ili nisu na rušenje krsta, ali to su predmeti koji su pronađeni i zbog kojih je, vjerovatno, jedna osoba pokušala odbiti da se izvrši pregled vozila".

Husić, vlasnik automobila Renault Clio zaustavljenog na Zlatištu, za Klix.ba je kazao da nije imao namjeru rušiti improvizirani krst te da je građevinski alat u njegovom automobilu bio zato što gradi kuću i svakodnevno mu je potreban.

Dodao je da živi na Dobrinji i da svakodnevno vozi ovim putem, kao i to da su policajci grubo postupali s njim te da ga je jedan udario.

"Jedan od policajaca je bio jako bezobrazan. Zatražio je da napustim vozilo i dam dokumente, što sam i učinio. Sve se to odvijalo oko 21.20. U gepeku je bila bor mašina, macola, kliješta za armaturu... Zaustavili su me u prolazu kada sam bio udaljen od krsta dvadesetak metara. Pitali su me da li sam pošao rušiti krst, pa sam pitao da li oni mene za nešto optužuju", kaže Husić.

On tvrdi da ga je jedan od policajaca udario otvorenom rukom, nakon čega je pozvao policiju u Kantonu Sarajevo.

"Rekao sam policiji KS šta se dešava, a nakon toga je jedan od policajaca iz patrole na Zlatištu rekao da nas uhapse. Kolegu su uhapsili zato što kod sebe nije imao dokumente i kasnije kada ih je donio, pustili su ga u jedan sat ujutro, mene su zadržali sve do 10:30 jutros", kaže Husić.

Husić kaže kako svakodnevno u gepeku vozi građevinski alat, jer gradi kuću na Sedreniku, a putuje sa Dobrinje. Kroz grad ne vozi da bi izbjegao saobraćajne gužve.

"Ništa nisam pokušao uraditi. Policajci su mi rekli kako bi mogli posvjedočiti da sam 'lupao' po krstu, a ja sam im odgovorio da bi u tom slučaju bili kriminalci, a ne policajci. Tu se malo 'zakuhalo' kada me policajac počeo optuživati i unositi se u lice. Priveli su me u policijsku stanicu u Istočnom Sarajevu, inspektor s kojim sam tamo razgovarao je bio ljubazan", dodaje Husić.

On kaže kako će tužiti policajca koji je "agresivno postupao" s njim. Druga osoba koja je bila s Husićem sinoć u automobilu je I. S., također iz Sarajeva.