BiH
468

Husein i Bahar iz Turske: Nakon Marša mira ćemo se osjećati kao da smo obavili hadž

Piše: E.S.H.
U utorak ujutro iz svih krajeva BiH i svijeta krenulo je oko dvije hiljade iz Nezuka ka Potočarima kako bi još jednom odali počast nevino ubijenim Srebreničanima. Učesnici Marša mira su večeras stigli u Mravinjce odakle će sutra nastaviti put ka Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari gdje će se 11. jula klanjati dženaza za 175 žrtava srebreničkog genocida.

Husein Duro i Bahar Ilgaz Avcu su iz Turske došli kako bi učestvovali u Maršu i na taj način odali počast poginulima. Husein je rodom iz Bužima, a Bahar je iz Bosanske Krupe.

"Moj djed se iz Bužima odselio u Tursku prije 120 godina. Pronašli smo naše Krupljane i prošle godine sam dolazio na dženazu u Potočare, a ove godine sam se odlučio da krenem na Marš mira", rekao je Duro za Klix.ba.

Zatekli smo ih pred ulaz u kamp Mravinjac, na 500 metara pred kamp, sjeli su da odmore i malo se osvježe. Iako sa zavojima na nogama, njihova snaga i želja ih je dovela na 30-tak kilometara do konačnog cilja, a svoj put će prema Potočarima nastaviti sutra.

"Svako treba proći ovaj put koji su prošli ti ljudi u julu 1995. godine. Ja za sebe sada kažem da sam hadžija, jer je ovo isto kao da idete na hadž. Ko ne prođe Marš mira, kao da nije ni živio na ovom svijetu", rekao nam je Hasan Duro koji teško priča bosanski jezik, jer je cijeli život u Turskoj, ali ipak ne zaboravlja korijene i svoju djecu uči bh. običajima.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Moj djed je davno odselio u Tursku, a išli su pješice šest mjeseci, tako da je ovo ništa što mi pješačimo. Kada se vratim u Tursku, u selo u kojem su sve Krupljani, reći ću da je ovo nešto veoma važno i imam nijet da iduće godine dovedem bar 50 ljudi, moju suprugu, sina, snahu i ostale prijatelje. Želim da nastavim tradiciju i da i oni vide kako je na Maršu mira", kazao je naš sagovornik.

Njegova rodica Bahar je iz sela Mahmići iz Bosanske Krupe. Njeni roditelji su otišli u Tursku prije 80 godina, ali ona za sebe kaže da je Bosanka. Bahar je predsjednica Udruženja žena iz BiH u Turskoj, a četvrti put je u Srebrenici. Bosanski jezik uči sama, ali iako slabo govori, uspješno smo se sporazumjeli.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Turska i Bosna su povezane i to su prijateljske zemlje. Moj suprug i kćerke su dolazili prošle godine, a planiramo da dođemo svi zajedno. Cijeli put nam je dobro prošao, iako nas noge bole, ne smijemo ni reći da nas nešto boli, iz poštovanja prema tim ljudima koji su prošli ovaj put. Ako mi se plače, suzdržavam se, ne želim da plačem", rekla nam je Bahar.

Nakon razgovora s nama, svoj put su nastavili prema kampu Mravinjac, odakle će sutra krenuti prema Potočarima gdje se očekuje oko 5.000 ljudi, učesnika Marša mira 2014. godine.