BiH
16

Husein ef. Smajić: Gazi Husrev-begova biblioteka je lučonoša znanja bosanske kulture

Piše: M. Nukić
Gazi Husrev-begova biblioteka (Foto: Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu obilježava 478. godinu postojanja, te godinu dana od obnavljanja zgrade hrama znanja. U okviru ovog događaj JP BH Pošta pripremila je izložbu markica "Islamski motivi na poštanskim markama" od kojih jedna datira iz 1539. godine.

"Mi smo izuzetno ponosni na ovaj objekat, Gazi Husrev-begovu biblioteku koja je lučonoša znanja bosanske kulture, posebno tradicije muslimana BiH i cijelog Balkana. Ovom prilikom želim zahvaliti narodu i vladi Katara, koji su nam pripremili ovaj ambijent da možemo organizovati sve kada je u pitanju kultura prošlosti i sve ono što ukazuje na vrijednosti islama", rekao je Husein ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

Svi prisutni istakli su kako su svi objekti Gazi Husrev-bega ponos muslimana u BiH i svih Bošnjaka jer u sebi sadrže tradiciju, znanje iz prošlosti, ali i buduću tradiciju ove zajednice.

JP BH Pošta je putem izložbe markica dalo pregled događaja muslimanske tradicije na ovim prostorima. Tu su markice koje je štampalo preduzeće BH Pošta, a neke su u vlasništvu Gazi Husrev-begove biblioteke.

"U zajedničkom aranžmanu priredili smo ovu izložbu koja sadrži više od 300 markica. Jedna markica datira iz 1539. godine s motivom Gazi Husrev-begove džamije i baštini vrijednosti islama u našoj domovini već gotovo 500 godina", rekao je generalni direktor JP BH Pošta Mujo Butković.

U okviru obilježavanja ove značajne godišnjice prof. dr. Fikret Karčić održat će predavanje o temi "Gazi Husrev-begova biblioteka na pragu 21. vijeka". Istakao je da je ovo vrlo važna godišnjica jer Gazi Husrev-begova biblioteka predstavlja najstariju naučno-obrazovnu instituciju u BiH.

"Sa svojim bogatim zbirkama važna je za BiH, Balkan i Evropu. Važna je i zbog toga što islamski rukopisi i dokumenti nisu obični artefakti u muzeju već se nalaze kao živa tradicija naroda koji je razvijao i čuvao te dokumente i rukopise. Mislim da je važno naglasiti činjenicu da je Gazi Husrev-begova biblioteka pridružena članica UNSA, a ako uzmemo u obzir godine osnivanja i značaj ove ustanove, mislim da bi sarajevski univerzitet trebao uzeti godinu osnivanja biblioteke kao godinu osnivanja UNSA", rekao je Karčić.

Gazi Husrev-begova biblioteka najstarija je javna biblioteka u Bosni i Hercegovini koja radi kontinuirano od osnutka 1537. godine.

U njoj se čuva najveći fond rukopisa na orijentalnim jezicima u jugoistočnoj Evropi, što predstavlja najveći doprinos naučnoj i kulturnoj važnosti, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cijeli region i šire. Fond biblioteke ima oko 100.000 kodeksa rukopisa, štampanih knjiga, časopisa i dokumenata na arapskom, turskom, perzijskom, bosanskom i nekim evropskim jezicima. Najstariji rukopis je Gazalijevo djelo "Ihjau ulumi-d-din" na arapskom jeziku, prepisano za autorova života 1105. godine. Također, određeni fond knjiga dostupan je i u digitalnom formatu.