BiH
3.6k

Husein ef. Smajić: Beskorisno su postili oni koji Bajram slave uz alkohol i pjevačice

Piše: N. Jamaković
Husein ef. Smajić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Husein ef. Smajić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić za Klix.ba je govorio o predstojećem Ramazanskom bajramu, o nedoličnim proslavama Bajrama uz alkohol i pjevačice, zatim o Gazi i Palestincima koji su već godinama prepušteni sami sebi, a prisjetio se i teške situacije u kojoj se nalaze muslimani u ratom zahvaćenim Siriji, Iraku, Afganistanu...

Efendija Smajić je na početku razgovora za naš portal iskoristio priliku da svim muslimanima čestita predstojeći Ramazanski bajram.

"Ovaj Bajram je blagdan vitara, odnosno blagdan za sve one koji su postili, slušali Kur'an, družili se i zajedno iftarili, zatim slušali upute koje su najprirodnije čovjeku, bili uporni u ispunjavanju jedne od islamskih dužnosti, te dali za svoj post sadekatul-fitr, odnosno sadaku za materijalno ugrožene tokom ramazana", naveo je ef. Smajić.

"Želim čestitati svima koji su postili tokom ovog ramazana, jer je ovo bio najdulji dnevni period od sehura do iftara. Stoga je predstojeći Bajram porodično i komšijsko veselje za sve muslimane, odnosno to je naša pobjeda nad samima sobom, jer smo posteći uspjeli ostaviti po strani sve naše svakodnevne prohtjeve", dodao je naš sagovornik.

Bajram je vjerski događaj

Na upit o činjenici da se Bajrami u posljednje vrijeme u našoj zemlji proslavljaju uz alkohol i narodnu muziku u kafanama, efendija Smajić je odgovorio da je Bajram čisto vjerski događaj koji se mora obilježavati u skladu sa islamskim propisima.

"Muhammed a.s. je rekao da je nevjernik onaj koji izjednačava halal sa haramom, te da svako onaj ko ne poštuje islamsku tradiciju ne pripada njegovom ummetu. Oni koji Bajram slave uz alkohol beskorisno su se odricali jela i pića tokom ramazana, ukoliko su postili. U islamskoj je tradiciji nepoznato da se Bajram slavi ili obilježava u kasnim noćnim satima uz pjevačice i alkohol. To je neprimjereno i o tome treba govoriti i na to ukazivati, kako bi se takvo ponašanje suzbilo", mišljenja je ef. Smajić.

On je, također, naglasio kako ovaj Bajram dolazi u teškim trenucima za islamski svijet, budući da se u Palestini, Siriji, Iraku i Afganistanu vodi rat.

"Muhammed a.s. je tokom svojih ratova sa neprijateljima uvijek nastojao uspostaviti primirje tokom ramazana, ili tokom obavljanja hadža, međutim, vidimo da se u zemljama koje sam naveo ratuje i tokom ramazana. Tužni smo zbog svega što se dešava muslimanima u tim zemljama, posebno tamo gdje muslimani ratuju jedni protiv drugih", ističe.

Navodi kako je nekorektno i tužno to što je Palestina već više od 10 godina prepuštena sama sebi, čak i tokom posljednjih napada Izraela na Pojas Gaze, pri čemu stradaju uglavnom djeca i civili.

Izrael želi podijeliti islamske zemlje

"Politika Izraela je da oslabi sve islamske zemlje u okruženju. Svjedoci smo da su pod uticajem te politike velike sile u proteklom periodu izvršile agresiju na Irak i Afganistan, ili da se desilo Arapsko proljeće u Egiptu, Tunisu, Libiji. Namjera Izraela je jasna, a to je da te zemlje podijeli po nekadašnjim plemenima kako su živjeli. Očito je da predstavnici tih zemalja nisu svjesni toga", zaključuje Smajić.

Dodaje kako Izrael "zarad svoje sigurnosti" želi iseliti i pobiti Palestince.

"Ista ta situacija desila se nama Bošnjacima u Istočnoj Bosni u proteklom ratu. Međutim, veliki narodi koji danas ne pomažu Palestini, moraju biti svjesni da njih sutra čeka sudbina Palestine. Jer, Allah dž.š. je u Kur'anu spomenuo kako su veliki narodi nestajali zbog nepravde koju su činili", rekao je zamjenik reisu-l-uleme u BiH Husein ef. Smajić.