BiH
0

FOTO / Huremović: Ne damo fabriku Cimos u Potočarima

SRNA
Na sindikalnom skupu zaposlenih u pogonu slovenačke firme "Cimos" u Potočarima radnici, opštinsko rukovodstvo, Sindikat Republike Srpske i veliki broj građana dali su podršku direktoru pogona Azemu Huremoviću da ne dozvoli njegovo najavljeno zatvaranje.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Radnici fabrike autodijelova Cimos u Potočarima obustavili su rad do daljnjeg zbog namjere Uprave Cimosa iz Kopra da zatvori fabrike u Srebrenici, Gradačcu i Sarajevu.

Huremović je upoznao radnike da je nova uprava "Cimosa" iz Kopra planirala da pogone u Potočarima i u Sarajevu zatvori do kraja septembra, a da se do tada postepeno otpuštaju radnici i evakuišu mašine i oprema.

"To je plan novog rukovodstva grupacije Cimos, koja je u finansijskoj dubiozi od oko 100 miliona eura", prenio je svoja saznanja Huremović radnicima.

Prema njegovim riječima, kriza je u ovoj grupaciji prisutna od 2008. godine, zbog čega je došlo do smjene uprave.

"Nova uprava dobila je obećanje od slovenačke Vlade da će dobiti 35 miliona eura pomoći ukoliko izvrši prestrukturisanje firme i gašenje nekih nerentabilnih sektora. U tom planu je i zatvaranje pogona u Srebrenici i Sarajevu, a kasnije i drugih u BiH", rekao je Huremović.

Huremović je pojasnio da je direktor fabrike u Gradačcu Fadil Novalić trebalo da, uz njegovu asistenciju, realizuje projekat zatvaranja pogona u Srebrenici i Sarajevu i da radnici za to ne znaju.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

On je istakao da to nisu prihvatili po cijenu otkaza i da traže da se prepusti da rukovodstvo obezbijedi nove poslove i partnere, u čemu već imaju iskustva i što već nekoliko godina rade obezbjeđujući tržište za svoje proizvode i osvajajući nove artikle za više partnerskih auto-firmi.

Huremović kaže da ova fabrika ima perspektivu, da može obezbijediti tržište i da joj treba omogućiti da se sačuva oprema i da sami rade.

"Dobili smo podršku svih struktura - od opštine, BiH i međunarodnih predstavnika, i nećemo dati fabriku, nego ćemo uložiti znanje, sposobnost i uz maksimum napora obezbijediti kooperante i tržište da sačuvamo radna mjesta, da svi ostanemo da radimo i da nađemo način da se ova fabrika kupi od slovenačke kompanije", poručio je Huremović.

Radnici su aplauzom dali podršku ovom Huremovićevom prijedlogu. On je istakao da pet fabrika "Cimosa" u BiH godišnje izveze robe u vrijednosti od oko 100 miliona eura.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Huremović je naglasio da se još vode pregovori uprave iz Kopra sa rukovodstvima pogona "Cimosa" u BiH koji se protive zatvaranju, jer su uvjereni da ove fabrike imaju perspektivu i da mogu obezbijediti tržište za pozitivno poslovanje i mimo grupacije "Cimos".

Podršku direktoru i zaposlenim u ovom pogonu danas je dao i predsjednik granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić.

On je rekao da je o ovom problemu upoznao Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva RS i da je dobio podršku i uvjeravanje da će ovo ministarstvo i Vlada RS uložiti maksimalne napore da se očuva postojećih više od 100 radnih mjesta, da se nađu strateški partneri i da se ne zatvori ova perspektivna fabrika sa prosjekom starosti zaposlenih od 37 godina.

Ovom skupu prisustvovali su predstavnici opštine Srebrenica, predstavnici drugih "Cimosovih" fabrika u BiH, te sindikalni predstavnici ostalih srebreničkih preduzeća, koji su dali podršku nastavku rada pogona u Potočarima. Radnike Cimosa su podržali NVO, građani Srebrenice,predsjednici sindikata iz Travnika i Sarajeva i lokalni čelnici.