BiH
0

Hurem Avdić: Ubice su dobile mizerne kazne

Anadolija
Hurem Avdić
Hurem Avdić
Hurem Avdić, sin ubijenog Rame Avdića iz Bijeljine, u razgovoru za agenciju Anadolija prokomentirao je današnju presudu Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu koji je osudilo trojicu pripadnika Vojske Republicke Srpske na kazne zatvora od 12 do 15 godina zbog ratnog zločina nad civilima, ubistva, pljačke i višestruka silovanja u Bijeljini 14. juna 1992. godine.

Među osuđenima je i Dragan Jović, koji je ubio Ramu Avdića pred očima njegovog sina Hurema. Hurem je tada imao samo 13 godina.

Jović je osuđen je na 15 godina zatvora, Zoran Đurđević na 13, a Alen Ristić na 12 godina zatvora. Sud je utvrdio da su njih trojica silovali Mizanu i Hajretu Abdić, a da je Jović lično ubio ubili Ramu Abdića.

"U osnovi, ono nisu dobili ništa. Ja živim u Austriji i čovjek za jednu običnu oružanu pljačku ovdje dobije 10 do 15 godina. Kada imate u vidu to što su oni uradili, počevši od pljačke i silovanja, do ubistva i zlostavljanja, mogu reći da su dobili mizerne kazne. Zašto je sud tako dosudio, ja ne znam. Valjda je takav njihov zakon. Ali, vjerujem da će se žaliti tužilac, jer je on tražio maksimalne kazne. Osim toga, ne mogu da vjerujem da je saučesnik u zločinu Alen Ristić dobio 12 godina zatvora, a Jović, koji je ubio moga oca, samo 15 godina", izjavio je Hurem Avdić za agenciju Anadolija.

On je kazao da su se službenici Višeg suda u Beogradu cijelo vrijeme korektno odnosili prema porodici Avdić. Vjerovao je da su radili u interesu pravde, pa mu nije jasno zašto su kazne, ipak, male.

"Ja sam čovjek koji vjeruje u Boga. Prema meni, sud pripada Bogu. Vjerujemo da će zločince stići Božija kazna. Visina kazne je važna, ali ona je relativna stvar. Ono što smo mi doživjeli i bol koju nosimo već 20 godina, ne može izliječiti nijedna kazna", istakao je Avdić.

Tužilaštvo za ratne zločine teretilo je Jovića, Đurđevića i Ristića da su 14. juna 1992. godine u Bijeljini, ušli u kuću bošnjačke porodice Avdić, oduzeli im novac i stvari, a potom višestruko, naizmenično silovali dvije žene, od kojih se jedna par dana ranije porodila.

Optuženi Jović zatim je ubio civila pucajući mu u usta, a dvije žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad. Opljačkali su potom kuću žene invalida, a njenim vozilom marke Jugo 55 su se udaljili sa lica mjesta.

Po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mjestu Ljeljenča, zaustavili su vozilo, ispred vozila, naizmjenično silovali oštećene i nad njima vršili protivprirodni blud, a onda su ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se sa lica mjesta.

Ovaj slučaj, poznat kao "Bijeljina", BiH je ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.