Kenan Kremić se dobro oporavlja
0

Humanošću spašen život mladog Zeničanina

Piše: E. B.
Tridesetčetverogodišnji Zeničanin Kenan Kremić nakon izvršene transplantacije koštane srži od donora, obavljene tokom februara, uspješno se oporavlja.

Ljekari sa klinike u Njemačkoj su prezadovoljni njegovim oporavkom i u junu su dozvolili da se vrati u Zenicu. Kremić će i dalje biti pod stalnim nadzorom ljekara iz Tibingena, a u narednoj godini će ići na redovne mjesečne kontrole i slati uzorke krvi njemačkim ljekarima na analizu.

Kao što je poznato, u septembru prošle godine Kenanu Kremiću je dijagnosticirana 'akutna limfoblastna leukemija ALL-L2' i odmah je smješten na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Za njegovo ozdravljenje bila je neophodna transplantacija koštane srži koja se mogla obaviti samo u inostranstvu i nakon uspostavljanja kontakta prihvaćena je ponuda klinike u Tibingenu.

Da bi se obezbijedila velika finansijska sredstva za ovu transplantaciju prijatelji su organizirali mnogobrojne akcije. Realizirane su akcije "Marka koja život znači", "Kafa koja život znači", humanitarni telefonski brojevi, koncerti klasične muzike, koncerti rok muzike, pozorišne predstave, akcije učenika osnovnih i srednjih škola, koncert Seke Aleksić, "Kolačiči za našeg Kenana", "Zmajevi za zeničko srce".

Na ovoj posljednjoj su nastupile nogometne zvijezde Emir Spahić, Edin Džeko, Kenan Hasagić, Ibričić, Muratović, Bolić, Šabić, Konjić, Musić, Brkić, Beganović, Mujčin i mnogi drugi.

Naravno, nije izostala ogromna i nezamjenjiva medijska podrška i sredstva su prikupljena. Akcije ljudi dobre volje pokazale su da se malim doprinosom građana mogu napraviti veliki rezultati i zbog toga su prijatelji i porodica zahvalni svima koji su dali svoj doprinos u akcijama za prikupljanje sredstava.