BiH
23

Humanitarni fond "Gazi Husrev-beg" dodijelio 175 stipendija u BiH

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Humanitarni fond "Gazi Husrev-beg" Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj podijelio je 175 stipendija studentima i učenicima u BiH.

Ispred humanitarnog fonda "Gazi Husrev-beg" govorio je Omer Sarajlić, koji je tom prilikom kazao da je ove godine 12 godina kako se uspješno sprovodi akcija stipendiranja učenika i studenata u BiH.

"Imamo jedan kontinuitet gdje svake godine dodjeljujemo oko 150 stipendija u vrijednosti od 500 eura", pojasnio je Sarajlić i dodao da su ove godine neke od stipendija popolovljene, zbog velikog broja aplikacija, pa će stipendije dobiti 175 učenika i studenata.

Prema njegovim riječima, do sada je podijeljeno 1.610 stipendija po 500 eura.

Ove godine se na konkurs prijavilo 265 studenata i 195 učenika srednjih škola.

"Mi stipendije dodjeljujemo svim studentima, bez obzira na kojim su fakultetima, svim učenicima”, kazao je Sarajlić i dodao da "najviše stipendija dobijaju učenici medresa ili Fakulteta islamskih nauka, ali ne zato što imaju prioritet, nego što se baš ti studenti i učenici najviše prijavljuju".

Ove godine je bilo više od 60 stipenditora, a među njima su i bračni par Omer i Fikreta Hodžić iz Doboj-istoka, koji žive u Njemačkoj.

Ovaj bračni par je donirao deset stipendija po 500 eura.

Omer kaže da ovu akciju podržava, jer ima mogućnost da postiče omladinu da uče, da se školuju, napreduju.

"Ovo nije prvi put da učestvujem u ovim akcijama. Ovo je treći put kako idemo preko fonda, a učesnik sam u finansiranju još od kraja rata", kazao je Omer.

Jedna od dobitnika stipendija je studentica Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici Elma Kadrić koja je kazala da joj je ovo prvi put da dobije ovu stipendiju.

"Meni, kao i svim drugim studentima, ova stipendija mnogo pomaže u kupovini knjiga, plaćanju kirije, režija, te kako bi mi bilo olakšano školovanje", pojasnila je Elma.

Humanitarni fond je osnovan 2000. godine u cilju uvezivanje i koordinacije humanitarnih akcija u džematima u Njemačkoj i kako bi se na organizovan način što bolje i više pomoglo onima kojima je pomoć potrebna.

Svečanosti dodjele stipendija prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović.