Još jedna noć pod vedrim nebom
0

Hubjer: Situacija je sve lošija, ali istrajat ćemo u našoj namjeri

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH još jednu noć proveli su ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu.

"Stanje među našim pripadnicima je takvo da je iz sata u sat sve gore u vezi s pitanjem psihičke nestabilnosti", kazao je jutros Feni jedan od predstavnika penzioniranih vojnika Senad Hubjer.

Dodaje da su danas očekivali da će biti sjednica Vijeća ministara. Međutim, dobili su informaciju da je odgođena za petak, da je ministar finansija Nikola Špirić tražio da se sjednica prolongira za petak pošto do danas nije bio spreman prijedlog budžeta.

"Prijedlog izmjene zakona o pitanju našeg penzionisanja je sinoć urađen. Dobili smo informaciju da će se raditi o nekom smanjenju naših penzija otprilike 10 posto. Vidjet ćemo narednih dana, nakon sjednice Vijeća ministara, da li će taj prijelodlog izmjene zakona dobiti podršku", kazao je Hubjer.

Ponovio je da penzionirani vojnici ostaju i dalje ispred zgrade institucija BiH iščekujući sjednicu Vijeća ministara.

"Bit ćemo istrajni u našoj namjeri", kazao je Hubjer.

Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH deveti dan provode ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu tražeći da u prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu budu uvrštena sredstva za isplatu njihovih penzija.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je 2010. godine izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici Armije BiH, HVO-a ili Vojske Republike Srpske, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.