BiH
0

HSSBiH - NHI traži da se intenzivira rad na ustavnim promjenama

FENA
HSSBiH - NHI traži da se intenzivira rad na novom ustavu ili na izmjenama postojećeg Ustava BiH i poziva sve političke stranke i međunarodnu zajednicu da učine napor da BiH što prije dobije ustav – izjavio je danas novinarima predsjednik HSSBiH - NHI-a Marko Tadić u pauzi zasjedanja Predsjedništva i Glavnog odbora te stranke u Sarajevu.

Događaji u našem okruženju ne bi smjeli utjecati na proces donošenja novog ustava, dodao je Tadić i naglasio stav ove stranke da Kreševska deklaracija predstavlja dobar temelj za sve poslove na izmjenama ustava.

Na sjednici Glavnog odbora definitivno će se utvrditi načela ustavnog uređenja BiH onako kako to vidi HSSBiH - NHI, kazao je predsjednik tog odbora Krešimir Zubak. To se, kako je dodao, nastavlja na Kreševsku deklaraciju, s tim da ne mogu prihvatiti neka tumačenja te deklaracije koja su izišla u javnost iz okvira nekih stranaka sa hrvatskim nacionalnim predznakom.

Temeljne postavke HSSBiH - NHI-a su da državne institucije BiH moraju imati sve one ovlasti koje osiguravaju međunarodnopravni subjektivitet, suverenitet i cjelovitost teritorija BiH, te one ovlasti koje su potrebne da bi BiH bila partner EU i da bi kao tako uređena država mogla postati članica EU.

Pojednostavljeno, HSSBiH - NHI je za jačanje nadležnosti BiH, ali naglašavaju da treba osigurati punu jednakopravnost konstitutivnih naroda. Smatraju da u pravilu treba zadržati dosadašnju praksu da se o nekim bitnim pitanjima koja se tiču vitalnog nacionalnog interesa i dalje odlučuje konsenzusom.

  • Što se tiče nižih organizacija vlasti na razini BiH mi smo otvoreni za tri varijante regionalnog uređenja BiH, pri čemu regije mogu biti administrativne jedinice ili jedinice lokalne samouprave ili za federalne jedinice. U svim tim varijantama mi zagovaramo da posebnu cjelinu čine područje Posavine i središnje Bosne - dodao je Zubak.

  • Nikako se ne bismo mogli složiti s onima koji predlažu da se BiH uredi kao federacija četiri federalne jedinice od čega je jedna federalna jedinica Sarajevo. Mislimo da BiH treba imati više regija ili više federalnih jedinica – izjavio je Zubak.