BiH
26

HSS podnosi krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Slavka Matanovića zbog zloupotrebe položaja

Piše: S. H.
Slavko Matanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slavko Matanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hrvatska seljačka stranka BiH (HSS) do kraja ove sedmice podnijet će krivičnu prijavu protiv bivšeg državnog ministra saobraćaja i komunikacija iz DF-a Slavka Matanovića, zbog zloupotrebe položaja i nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava.

Tu informaciju za Klix.ba potvrdio je Mario Karamatić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, koji je u žižu javnosti došao prije nekoliko dana zbog izjave kako ne plaća RTV taksu.

"Ta moja izjava izvučena je iz konteksta, jer je od čitave priče montiran video u kojem ja komentarišem kako neću plaćati RTV taksu. To je pokušaj DF-a i određenih struktura AID-a, pod kontrolom Bakira Alispahića da se napravi pritisak na mene jer su došli do podataka da će HSS ove sedmice pokrenuti krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra saobraćaja i komunikacija BiH Slavka Matanovića zbog zloupotrebe položaja, odnosno zbog imenovanja određenih osoba na pozicije u državnoj službi i nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava", kazao je Karamatić.

Podsjećamo, Slavko Matanović je usljed rekonstrukcije vlasti na državnom nivou, odlukom Vijeća ministara BiH smijenjen sa pozicije državnog Ministra saobraćaja i komunikacija. Nakon toga, on je podnio zahtjev za primanje naknade, tzv. "bijeli hljeb". Tako će Matanoviću 12 mjeseci biti isplaćivano 2.847,94 KM "bijelog hljeba".

Koji su konkretni detalji krivične prijave protiv Matanovića, Karamatić nije komentarisao, osim što je potvrdio da će biti podnesena u narednih nekoliko dana.