BiH
0

HSP poziva Komšića da odustane od kandidature za člana Predsjedništva BiH

FENA
Hrvatska stranka prava (HSP) Bosne i Hercegovine pozdravila je čin Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koji je jučer odao počast žrtvama zločina u Grabovici kod Jablanice te je pozvala Komšića da odustane od izborne utrke za drugi mandat u Predsjedništvu BiH.

"Polaganje vijenaca i paljenje svijeća je čin sjećanja i duboke sućuti sa žrtvama, nedužnim civilima, koje su prije 17 godina pobili pripadnici Armije BiH u svom stravičnom pohodu i akciji 'Neretva 93'. Voljeli bi čuti i što je konkretno hrvatski član Predsjedništva BiH uradio po ovom pitanju, je li animirao sudske vlasti da istraže i procesuiraju ove i slične zločine, te je li svojim autoritetom činio dovoljno da se istina i o stradavanju Hrvata u BiH pronese diplomatskim korom i međunarodnim predstavnicima u cijeli svijet", navodi se u HSP-ovom saopćenju za javnost.

Iz ove stranke pozvali su SDP-ovog kandidata da razmisli o odstupanja iz kampanje za drugi mandat hrvatskog člana Predsjedništva BiH, jer bi time, navodi se u saopćenju, doprinio smirivanju nacionalnih tenzija u BiH i posebno relaksaciji odnosa između Bošnjaka i Hrvata.

"Svima u BiH je jasno da je SDP većinska bošnjačka stranka i kao takva treba i postoji na političkoj sceni. Dok se ne riješi nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini, bespredmetno je govoriti o građanskom društvu", poručili su iz HSP-a BiH.

U ovoj stranci smatraju kako bi Komšićevo odustajanje omogućilo neopterećenu predizbornu kampanju SDP-u BiH te otvorilo vrata mogućoj postizbornoj koaliciji SDP-a i, kako se navodi u saopćenju, nekih hrvatskih stranaka.