Podrška selu
0

HSP BiH poziva farmere da ponovo počnu s razvojem stočarstva

FENA
Hrvatska stranka prava (HSP) BiH poziva aktualne i nekadašnje farmere u BiH da ponovno počnu s razvojem stočarstva i razvoja mljekarske industrije, a aktuelnu vlast da se ne oglušuje na potrebe i pomoć u toj oblasti privrede, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću HSP-a BiH.

Naime, kako se navodi u saopćenju, najnoviji podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) da je BiH za polugodište ove godine uvezla preko hiljadu tona zamrznutog mesa samo iz Brazila i Argentine, a od kojeg je većina više od sedam godina stara, trebali bi biti alarm da se naši građani osim što to meso plaćaju po cijenama svježega, čak i truju.

"Bosna i Hercegovina ima velike ljudske i prirodne potencijale i uz mali poticaj aktuelne vlasti stočarstvu i mljekarskoj industriji, već istu godinu u trenutno deficitarnim granama, mogu ubirati plodove svoga rada.

Smatramo da su mljekarstvo i stočarstvo grane koje bi mogle postati nositeljem razvoja privrede na selima koja su opustošena", navodi se u saopćenju.

U HSP-u smatraju da se ranije na bolji način koristio raspoloživi potencijal i ulagalo u njega, odnosno ulagalo u razvoj sela, ne bi se događalo da se u ekonomskoj krizi govori o enormnim količinama uvoza mlijeka i mesa, ovih sada deficitarnih proizvoda, u smislu da se nadomjesti potražnja u BiH.

"HSP BiH će uvijek podržavati farmere i obećajemo da ćemo ulaskom u dio vlasti tražiti sva moguća rješenja da se pomogne u razvoju stočarstva i mljekarske industrije.

Ovim putem pozivamo aktivne i buduće farmere da svoj glas daju onima koji imaju viziju budućnosti kako iskoristiti prirodne i ljudske potencijale, potencijale BiH, a HSP sigurno takve vizionare ima", navodi se u saopćenju.