BiH
0

HSO BiH: Asimetrična rješenja su najštetnija za Hrvate u BiH

FENA
Sve hrvatske stranke trebaju se hitno vratiti Kreševskoj dekleraciji, jer se nakon višegodišnjeg lutanja uvidjelo da je to jedan od trenutno najboljih dokumenta za Hrvate u BiH, priopćeno je danas iz Hrvatske stranke prava (HSP) BiH.

HSP BiH poziva sve hrvatske stranke, potpisnice Kreševske deklaracije da se okupe i nanovo proklamiraju vitalne nacionalne interese hrvatskog naroda u BiH "crpeći rješenja iz ovog najboljeg strateškog dokumenta Hrvata u BiH".

"Nakon što je splasnuo entuzijazam stranaka koje su obećale da će ponuditi rješenje ustavnih promjena, a koje će uvažiti presudu Europskog suda za ljudska prava 'Sejdić - Finci', i nakon što su se prijedlogu HDZ BiH oštro suprostavili predstavnici iz Republike Srpske, prije svega predsjednik RS Milorad Dodik i politički dužnosnici SNSD-a te SDS, moramo kazati da je asimetrično rješenje izbora članova Predsejdništva BiH apsolutno neprihvaljivo za najmalobrojnije Hrvate u BiH. Rješenje kojim bi se član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda birao direktno iz RS-a, a predstavnika Bošnjaka i Hrvata birao u Parlamentu BiH, u startu dovodi u neravnopravan položaj sva tri dužnosnika", navodi se u saopćenju.

U HSP-u navode kako je poznato da je direktni mandat u svim demokratskim političkim sustavima najuzvišenija pozicija i funkcija koja ima najviše ovlasti ali i odgovornosti. Za razliku od direktnog mandata koji jedino odgovara narodu koji ga je birao, oni koji bi bili delegirani iz Parlamenta BiH imali bi manje odgovornosti prema narodu, a odgovarali bi zastupnicima koji su ih izabrali.

"U konačnici takvim modelom bi se omogućila dominacija srpskog člana Predsjedništva BiH i samim tim Bosna i Hercegovina bi za stalno imala srpskog predsjednika i dva člana u formi 'savjetnika'.

Najbolji način i mogućnost implementacije presude 'Sejdić-Finci', kao i najrealnija mogućnost za kompromos, krije se u najjednostavnijem rješenju, a to je promjena izbornih jedinica. S njom bi se sprječila majorizacija i preglasavanje većine u odnosu na manjinu.

U konačnici, svi politički dužnosnici bi za takve prijedloge dobili najbolju potporu svih naroda i građana u BiH, koji su sigurno svjesni da je ovakav Izborni zakon u BiH neodrživ, i kako treba učiti iz historije koja bilježi regionalne jedinice županije, kapetanije i kotare.

U tom duhu hrvatski političari, ali i svi ostali, trebali bi najozbiljnije razmotriti prijedlog Biskupske konferencije BiH o četiri regije, uz mogućnost dodatnih usuglašavanja zbog trenutnih političkih interesa prije svega predstavnika iz RS-a", navodi se u saopćenju HSP-a BiH.