BiH
0

Hrvatsko zajedništvo Herceg-Bosne izlazi samostalno na izbore

FENA
Na jučerašnjoj sjednici Stožernog vijeća Hrvatskog zajedništva Herceg-Bosne jednoglasno je donesena odluka da će Hrvatsko zajedništvo izići samostalno na predstojeće općinske izbore.

Kao razloge za ovakvu odluku u Hrvatskom zajedništvu navode činjenicu kako u bh. hrvatskom političkom prostoru, uz HZ H-B, ne postoji politička snaga koja se dosljedno zalaže i za ostvarenje narodne slobode i za beskompromisnu borbu za kažnjavanje kriminalaca.

"Zbog navedenih razloga bilo kakvo koaliranje s onima koji taktiziraju ili trguju u svezi gore navedena dva krucijalna politička pitanja samo bi dodatno stvaralo konfuznu situaciju na štetu rješenja pitanja i nacionalne slobode i borbe protiv kriminala", ističu u Hrvatskom zajedništvu.

S druge strane, dodaju, kako su se unutar HZ H-B već okupile političke snage koje su se spremne oduprijeti nametnutoj situaciji gdje tri vladajuće hrvatske stranke, svaka na svoj način doprinose daljnjem pogoršanju i ovako teškog položaja hrvatskog naroda u državotvornoj zajednici BiH.

"Isto tako pojedine vladajuće stranke ili su ogrizle u kriminalu ili ako to nije slučaj ne čine ništa kako bi se kaznili kriminalci jer u tome vide svoju osobnu korist za određenu poziciju i tako praktično postaju kriminalni sudionici", ocjenjuju u Hrvatskom zajedništvu HB.

Iz HZ-a pozivaju sve političke snage koje stoje na proklamiranim načelima narodne slobode i kažnjavanja kriminalaca da im se pridruže kako bi stvorili jaku političku snagu koja je spremna pružiti izlaz iz postojeće situacije.