Čović i Ljubić saglasni
0

"Hrvatskim strankama mjesto državnog premijera"

FENA
Čović i Ljubić za načelo rotacije
Čović i Ljubić za načelo rotacije
Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić potvrdili su nakon današnjeg sastanka u Mostaru opredijeljenost dviju stranaka za zajednički nastup u procesu formiranja vladajuće većine.

"Nužno je uvažavati izborni legitimitet predstavnika tri naroda, odnosno stranaka koje dolaze iz tri naroda i to je najbolji put da se napravi vlast u BiH. I na jučerašnjem sastanku u Banjoj Luci (sastanak SNSD-a i HDZ-a BiH) potvrđeno je da se neće ići nekim drugim putem kada je u pitanju uspostava vlasti na državnoj razini", kazao je Čović.

Dodao je kako HDZ BiH i dalje drži da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH treba pripasti Hrvatima, s obzirom da je načelo rotacije, kako je rekao, uhodano pravilo.

Posjete županijskim organizacijama

Čović je kazao kako prilikom formiranja vlasti prije osam i prije četiri godine nije bilo upitno kojem narodu treba pripasti mjesto predsjedavajućeg, tako da ni sada ne treba posebno objašnjavati da blok hrvatskih stranaka ima pravo predložiti svog kandidata.

Kada je u pitanju provedba međustranačkog sporazuma kojeg su nedavno potpisali HDZ BiH i HDZ 1990, Ljubić je najavio zajedničke posjete najviših izaslanstava ove dvije stranke županijskim organizacijama, kako bi se sporazum sa stranačkog vrha prenio na niže razine.

Ljubić je dodao kako je cilj dva HDZ-a da se "duh konstruktivne suradnje" između dvije najjače stranke s hrvatskim predznakom prenese i na ostale bh. političke stranke kako bi što prije došlo do formiranja vlasti na svim razinama.

"Želja nam je da bilateralne susrete pretvorimo u multilateralne. Želimo biti konstruktivna poveznica kako bismo što prije došli do rješenje za BiH, a jedno od tih rješenja je i žurna uspostava vlasti na svim razinama", naglasio je predsjednik HDZ-a 1990.

Pitanje pravosuđa i Elektroprijenosa BiH

Upitani da prokomentiraju jučer iznesene stavove čelnika SNSD-a i HDZ-a BiH o pravosudnom sustavu i Elektroprijenosu BiH, Čović i Ljubić kazali su kako će se oba pitanja rješavati u okviru pregovora o ustavnim promjenama.

"Što se tiče HDZ-a BiH mi smo ono što mislimo o pravosuđu kazali i napisali u prijedlogu ustava BiH još prije dvije godine i oko toga nema špekulacija. Taj je prijedlog predan međunarodnim institucijama, Uredu visokog predstavnika i drugim političkim strankama. Nije nikakva tajna kako mi vidimo pravni sustav i poziciju vrhovnog i ustavnog suda, a što će se od toga ostvariti stvar je razgovora", zaključio je Čović.