BiH
0

Hrvatski vijećnici za ponavljanje lokalnih izbora u BiH

FENA
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
Ispred Hrvatskoga doma Hercega Stjepana Kosače u Mostaru danas je devet vijećnika koji participiraju u Klubu Hrvata u mostarskom Gradskom vijeću (HDZ BiH, HDZ 1990 i HSP BiH Đapić-dr. Jurišić) potpisalo peticiju kojom zahtjevaju ponavljanje lokalnih izbora i izmjenu Statuta grada Mostara.

Ovoj nicijativi HSP-a BiH Đapić-dr. Jurišić nisu se pridružili vijećnici Narodene stranke Radom za boljitak, koji su ostali suzdržani.

"Grad Mostar već četiri mjeseca nema gradonačelnika, a jedan je od uzroka tome i Statut grada, koji nije predvidio situaciju izbora i nakon trečeg kruga glasovanja", izjavio je za Fenu predsjednik Kluba vijećnika Hrvata u Gradskom vijeću Mostara Živko Budimir.

On smatra da bi promjena Statuta grada Mostara i ponovljanje lokalnih izbora trebalo biti po istom principu kako se obavljaju izbori u svim lokalnim samoupravama u BiH.

Po njegovu mišljenju, to bi omogućilo građanima Mostara da budu jednakopravni s ostalim građanima BiH jer to, kako tvrdi, sada nisu.

"Nama gradonačelnika bira 35 vijećnika, umjesto da građani Mostara sami biraju gradonačelnika", objasnio je Budimir, dodavši da bi rješavanjem tog problema nestalo dileme i oko Statuta grada Mostara.