Otvorena pisma
0

Hrvatski veterani optužili Moona i Inzka za ubijanje BiH

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Veterani Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ optužili su visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i ambasadora SAD u BiH Patricka Moona da su, podržavši formiranje vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ bez poštovanja izborne volje hrvatskog naroda, podržali državni udar i ubili BiH.

U odvojenim otvorenim pismima Inzku i Moonu, veterani poručuju da je učestvovanje u rušenju ustavnog poretka krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna.

Veterani HVO-a u pismu Inzku navode da se, umjesto da obezbijedi funkcionisanje pravne države, zbog čega je i došao u BiH, on "pridružuje rušiocima pravnog sistema i lično negira izbornu volju hrvatskog naroda, kao jednog od tri konstitutivna i suverena naroda u BiH". "Udruživanje sa snagama koje su izvele državni udar, neosporni je čin udruživanja u zločinački poduhvat kojim ste ne samo negirali važeće zakone i Ustav FBiH, već ste ugrozili budućnost BiH, a to je krivično djelo, za to će te odgovarati", navode veterani u pismu.

"Žao nam je što Vas kao pripadnika jednog hrišćanskog naroda moramo staviti na stub srama i prozvati za kontinuirano ponižavanje hrvatskog naroda u BiH, a nakon svega što činite ne znamo da li zaslužujete da vas zovemo 'visokim predstavnikom', jer to po svojim djelima i niste. Izdali ste ne smo hrvatski narod, već i sve evropske demokratske i pravne vrijednosti današnjeg društva. Evropa će Vas se stidjeti", naveli su veterani u pismu Inzku.

Veterani očekuju od najviših predstavnika EU i njenih istinskih i demokratski opredijeljenih snaga da će, kako kažu, spasiti BiH od uništenja u koje je poveo Inzko, zajedno sa liderom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i njegovim prijateljima u bošnjačkom nacionalizmu.

"Na Vašu, ali i žalost velikobošnjačkih nacionalista Zlatka Lagumdžije i njegovih potrčkala, BiH od rušenja će spasiti časni ljudi iz Centralne izborne komisije BiH i Ustavnog suda FBiH, jer je njihova obaveza da obezbijede dosljedno provođenje Ustava i zakona BiH", navodi se u pismu.

Veterani su poručili Inzku da će on biti samo još jedna ružna epizoda i jedan više visoki predstavnik koji nije učinio ništa dobro za BiH i budućnost njenih naroda i građana.
"Još imate priliku da BiH vratite budućnost, vladavinu prava i vjeru u ljude i spriječite dalje ponižavanje i očiglednu majorizaciju hrvatskog naroda. Nemojte propustiti priliku da na kraju ipak budete pravi visoki predstavnik koji će uzdignutog čela otići iz ove zemlje", naveli su veterani i poručili Inzku da u suprotnom neće biti doborodošao ni u jedno hrvatsko mjesto, crkvu i svetinju. 

U otvorenom pismu američkom ambasadoru u BiH, veterani ističu da je njegov izazak u javnost prije odluka nadležnih institucija BiH i ocjene ko treba da bude u vlasti, a ko u opoziciji, u najmanju ruku nekorektan prema onima koji su jedini mjerodavni da donesu ove odluke i politički čin bez presedana u 21. vijeku.

"Ne možemo da vjerujemo da ste svoju podršku dali onima koji su grubim kršenjem Izbornog zakona BiH i odredbi Ustava FBiH urušili pravnu državu. Tako ste zajedno sa rušiocima pravnog sistema i lično negirali izbornu volju hrvatskog, kao jednog od tri konstitutivna i suverena naroda na kojima počiva duh BiH. Ubili ste BiH, a svako ubistvo je zločin", poručili su veterani u pismu Moonu.

Veterani su naglasili da je Moon "ličnim i do sada neviđenim i nadaleko nečuvenim nedemokratskim ponašanjem nesvjesno, a možda i svjesno, zajedno sa liderima SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i SDA Sulejmanom Tihićem i šakom nekoliko hrvatskih jadnika međunacionalne odnose bošnjačkog i hrvatskog naroda vratili u vrijeme ratnih sukoba".

"Ako neko svojim postupcima priziva i priželjkuje novi rat ova dva naroda, neka mu bude u kući i njegovoj porodici, a neka mu mirotvorci i spasioci budu Vaši prijatelji, osvjedočeni 'demokrati' i 'spasioci'BiH - Lagumdžija, Tihić, Zvonko Jurišić i Jerko Ivanković", poručili su veterani američkom ambasadoru u BiH.

Veterani HVO navode u pismu američkom ambasadoru da bi ga učestvovanja u rušenju ustavnog poretka "odvelo u zatvor" u svakoj normalnoj zemlji, osim u BiH, gdje, kako kažu, ne važi vladavina prava već zakon jačeg i zakon sarajevskog pašaluka, kojeg otvoreno podržava.