Dočekao ga Bevanda
0

FOTO / Hrvatski premijer Zoran Milanović stigao u Sarajevo

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com (Foto: N. G./Klix.ba)
Dolazak Zorana Milanovića sa Vjekoslavom Bevandom (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Predsjednika Vlade Hrvatske Zorana Milanovića, koji je danas stigao u prvu službenu posjetu BiH, dočekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Nakon kratkog sastanka sa rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH, Zoran Milanović je u izjavi za medije kazao kako u BiH nije došao po glasove, nego isključivo da bi razgovarao sa našim političarima i sarađivao.

"Ne dolazim kao mentor, jer to ne volim. BiH je imala previše mentora u posljednjih 20 godina i vrijeme je da stane na svoje noge. Orjentirani smo onome što mi smatramo institucijama demokratske vlasti BiH, dosta formalno i strogo. Pitanja je puno - infrastruktura, prometni pravci, poslovi hrvatskih poduzeća, što je za nas važna tema, jer BiH je za nas važno izvozno tržište, granični prijelaz, most u Gradiški, rafinerija u Bosanskom Brodu, Šengenski koridor, Luka Ploče... To su sve problemi o kojima moramo razgovarati."

Što se tiče Hrvata u BiH, Milanović je ponovio da nije došao po glasove te da su Hrvati važni Republici Hrvatskoj.

   Milanović će se u 12.00 sati sastati sa članovima Predsjedništva BiH.

   Tokom dvodnevne zvanične posjete BiH, Milanović će, osim Sarajeva, posjetiti i Mostar, Široki Brijeg i Vitez, kao i ustanove koje je finansirala Vlada Hrvatske, akademije, samostane i preduzeća.