Razgovori Čović - Tihić
0

Hrvatski ministri vjerovatno dolaze na sjednicu Vlade FBiH

FENA
Hrvatski ministri u Vladi Federacije vjerovatno će prisustvovati sjednici sljedeće sedmice, ako se dnevni red korektno dogovori između premijera i zamjenika, izjavio je danas predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović nakon što se u Sarajevu susreo s predsjednikom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem.
  • Dugo smo razgovarali o funkcioniranju Federalne vlade i zaključili da je jednostavno nezamjenjivo partnerstvo koje imamo i da probleme kakve sada imamo treba rješavati kroz ovakve razgovore, kazao je Čović.

Kada je u pitanju koridor 5C, o tome će odlučiti federalni premijer Mustafa Mujezinović i zamjenik premijera Vjekoslav Bevanda, koji će "sjesti ovih dana".

  • Meni se čini da će to ići da se vrati na Vladu i odluka kao takva preispita, smatra Čović.

Istaknuo je da hrvatski ministri nisu napustili Vladu FBiH, već da su najavili da neće dolaziti na sjednice zbog preglasavanja vezano za odluku o izmjeni trase koridora 5C kroz Hercegovinu.

Najavio je nova dva- tri razgovora lidera dviju stranaka u narednih sedam dana, zajedno sa saradnicima, kako bi ono što je dogovoreno i bilo provedeno.

Čović je odbacio optužbe da je spor o trasi koridora 5C nastao zbog parcela koje su pojedini hrvatski zvaničnici kupili duž prvobitno planirane trase.

  • Ono što kupim to transparentno kažem javnosti. Pošto je mikroskop stalno iznad moje glave, nema razloga da bilo šta krijem, kazao je Čović.

Predsjednik SDA Tihić nije se obratio novinarima neposredno nakon susreta sa Čovićem, jer je odmah nakon toga imao zakazan sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Stuartom Jonesom.