BiH
372

Nastavak tvrdnji iz Hrvatske: BiH postaje središte vehabizma, Islamska zajednica popušta

SRNA
BiH je zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije, kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su IDIL i Al Kaida rapidno raste, piše zagrebački "Večernji list" koji je temtatizirao ovo pitanje nakon izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o BiH kao najvećoj prijetnji Hrvatske.

Zapadne obavještajne sužbe već duže vrijeme upozoravaju na širenje radikalnog islama u BiH, tražeći od političara u BiH da pod hitno nešto preduzmu da bi iskorijenili taj opasan fenomen.

Pozivajući se na izvještaj Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, list navodi da je "religijski ekstremizam vehabističko-selefističke provenijencije u BiH institucionalno prisutan, unutar i izvan islamske zajednice koja i dalje njeguje finansijske odnose s Arapima i ćuti na sve vehabističko-selefističke aktivnosti".

Ova ćutnja i popuštanje Islamske zajednice pomaže ukorjenjivanju selefizma u društvu, pa i u samoj Islamskoj zajednici.

Kao jedna od žarišnih tačaka vehabijskog djelovanja u Sarajevu pominje se džamija kralja Fahda čijeg imama Nezima Halilovića smatraju neslužbenim vehabijskim emirom.

U izvještaju Sipe pominje se i hotel "Terme" Ilidža, kao mjesto u koje posljednjih godina na rehabilitaciju dolaze ranjenici iz Libije, kao i tržište nekretninama, odnosno kupovina i preprodaja zemljišta u okolini Sarajeva šeicima iz Saudijske Arabije, Emirata, Katara i Kuvajta.

Poslove s nekretninama i građevinsku operativu koja gradi kuće i turističke komplekse oko Sarajeva uglavnom vode pipadnici i simpatizeri vehabizma, piše "Večernji list".