BiH
127

Hrvatski ambasador u BiH: Kolinda je imala najbolju namjeru, ekscesi u BiH štetili bi turizmu u Hrvatskoj

Piše: A. Z.
Suad Kurtćehajić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na javnoj tribini pod nazivom "Odnos Hrvatske prema BiH", koja je održana u Sarajevu, profesor Suad Kurtćehajić je izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o terorizmu u BiH nazvao uznemirujućim. S druge strane, hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vechio smatra da je zabrinutost Grabar-Kitarović opravdana.

"Podaci o broju terorista o kojima ona govori nisu tačni. BiH je uvijek pružala ruku dobrodošlice i vrijeme je da političari iz regiona prestanu raditi o glavi BiH. Dok je Stjepan Mesić bio predsjednik Hrvatske osjetila se ta prijateljska ruka koja nam sada nedostaje", kazao je profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić.

Hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vechio pak tvrdi da Hrvatska poštuje integritet i suverenitet BiH, kao i da je podržava na putu ka Evropi. Dodao je i da je stabilnost BiH od strateškog značaja za njegovu zemlju, prvenstveno zbog ekonomije te da su izjave Grabar-Kitarović date u najboljoj namjeri.

"Osjećam se sigurno i ponosno u Sarajevu. Hrvatska je investirala više od milijardu dolara u BiH, hrvatske kompanije u BiH zapošljavaju bh. građane, najveći broj turista u BiH dolazi iz Hrvatske. BiH je strateški interes Hrvatske", kazao je hrvatski amasador.

Ipak, tvrdi da razlog za zabrinutost zbog sigurnosti itekako postoji.

"Razgovarao sam sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH o problemu paradžemata, to nije mali problem. Svjedoci smo terorističkih napada. Nedavno sam obišao jedno naselje u blizini Sarajeva gdje sam se morao legitimisati, govori se o velikom broju Arapa u BiH. Bivši šef sigurnosne službe BiH je kazao da postoji 6.000 spavača koji su spremni na terorizam. Samo jedan eksces u BiH bi utjecao na turizam u Hrvatskoj koji je od velikog značaja za našu ekonomiju. General Petr Pavel je kazao da je zabrinut zbog terorizma u BiH, ali kada predsjednica Hrvatske to kaže u najboljoj namjeri onda se ovako protumači", rekao je Del Vechio.

Teme tribine su bile i treći entitet u BiH, Mostar i euroatlantske integracije naše zemlje. Hrvatski ambasador je kazao da mu prilikom priprema za dolazak u BiH nikada niko nije spomenuo treći entitet te da Hrvati u BiH samo žele jednakopravnost u skladu s Ustavom BiH. Zaključio je da Mostar mora biti jedinstven i da se odluka Ustavnog suda mora implementirati, te da su Evropska unija i NATO jedina alternativa za BiH.