Gordan Jandroković
0

"Hrvatska se neće miješati u formiranje vlasti u BiH"

FENA
Republika Hrvatska neće se miješati u načine na koji će vjerodostojni predstavnici političkih stranaka konstitutivnih naroda u BiH formirati vlast, jer to ovisi o njihovoj političkoj procjeni, kazao je danas novinarima ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Jandroković.

Jandroković je tako prokomentirao činjenicu da će vlast u BiH biti formirana bez učešća HDZBiH i HDZ 1990.

Dodao je da je pozicija zvaničnog Zagreba oduvijek bila jasna u smislu da Hrvatska snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH i istovremeno snažno zagovara evroatlantsku perspektivu BiH.

Ponovio je i da su predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ranije u svom pismu naglasili važnost jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH u skladu s Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom i da njihovi predstavnici trebaju odlučivati o sudbini BiH.

"Istovremeno vjerujemo da za konačni dogovor u ustroju BiH za euroatlantsku perspektivu i za snažne reforme nužan je dogovor vjerodostojnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda", naglasio je Jandroković.

On je učestvovao na seminaru Evropske narodne stranke o interkulturalnom dijalogu, aktuelnim dešavanjima na Bliskom istoku i poziciji Balkana u kontekstu daljnjih integracija; koji je danas održan u Sarajevu.