Zbog zagađenja zraka
4

Hrvatska pozvala BiH da riješi problem rafinerije u Bosanskom Brodu

Anadolija
Hrvatska se danas ponovo požalila na Bosnu i Hercegovinu tvrdeći da je zagađenje zraka u Slavonskom Brodu direktno uzrokovano radom Rafinerije nafte Bosanski Brod.

Ministar zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske Mihael Zmajlović i predstavnica Državnog hidrometerološkog zavoda (DHMZ) Sonja Vidič ukazali su na ozbiljnost problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i upoznali javnost s koracima koje će poduzeti.

"Najveći problem u Slavonskom Brodu je sumporovodik koji je direktno vezan uz emisije iz rafinerije u Bosanskom Brodu. Srednja godišnja vrijednost ne prelazi propisanu graničnu vrijednost, a ona je 5 mikrograma, srednje vrijednosti oko 2 mikrograma. U nekom godišnjem prosjeku opterećenje je zadovoljavajuće, ali no što je nesreća je da postoje česti ispadi i da su oni ugrubo oko 95 puta tokom godine. Njihova gustoća je najviša u zimskom dijelu godine. To predstavlja problem Brođana jer se događa u vrijeme kada je visoka vlaga i kada nema vjetra. Zimi postoje i isparavanja, Sava je velika rijeka. Slavonski i Bosanski brod dijele sudbinu. Tu se ne može reći da je Brođanima s bosanske strane bolje od onih sa Hrvatske”, rekla je predstavnica DGMZ-a i dodala kako stručnjaci procjenjuju da je sa bosanske strane čak i gore, ali da u ovoj zemlji ne raspolažu sa tim mjerenjima.

Vidič je ukazala da je stanje loše jer se “proteže jedna situacija s nepovoljnim mirisima i koncentracijama koje su daleko iznad onoga što bi trebalo biti”.

"Ako su mjerene vrijednosti u rasponu od 50, 70 i 100 mikrograma po metru kubičnom, onda znači da je kvaliteta življenja u Brodu doista narušena", poručila je Vidič.

Ministar zaštite okoliša i prirode RH Mihael Zmajlović rekao je kako se na međudržavnoj razini, kroz intenziviziranje rada radnih skupina, očekuje konačno potpisivanje sporazuma između BiH i Republike Hrvatske na području zaštite okoliša, da se traži utjecaj na ubrzanje modernizacije rafinerije, kao i transfer znanja i iskustva u modernizaciji rafinerija u Hrvatskoj na BiH. Ministar je upozorio da će, ukoliko svi ovi instrumenti ne daju efekta, Hrvatska aktivirati mehanizme međunarodnih konvencija.

"Ono na što možemo utjecati je ublažavanje lokalnih onečišćenja i u tom smjeru ćemo djelovati", rekao je ministar i dodao da su dijelom mjerenja u DHMZ-u zadovoljni, ali da je razina sumporovodika i dalje iznimno visoka, čemu je direktan uzrok rafinerija u Brodu.

"Zato inzistiramo da susjedna država nastavi inzistirati na modernizaciji rafinerije kako bismo trajno riješili problem", naglasio je Zmajlović.

Na pitanje novinara agencija Anadolije o nivou suradnje Hrvatske i BiH u rješavanju problema Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, ministar je odgovorio kako se komunikacija odvija "na državnoj razini s ministarstvom na čijem je čelu ministar Šarović", ali su na operativnoj razini uključeni i predstavnici entiteta Republika Srpska, gdje se rafinerija i nalazi.

Hrvatski ministar zaštite okoliša i prirode naglasio je da bi “voljeli s bosanske strane vidjeti više stručnjaka, a manje onih koji su predstavnici politike”, što bi garantiralo rješavanje problema.

"Činjenica da u dva mjeseca nije došlo do usuglašavanja teksta zapisnika sa zadnjeg sastanka pokazuje koliko je kompleksno rješavanje tog problema. Mi inzistiramo, ali nismo zadovoljni sa izraženom voljom na bosanskoj strani. Deklarativno da, ali operativno nisam zadovoljan", obrazložio je ministar Zmajlović.