BiH
9

Hrvatska: Počelo objavljivanje službenih rezultata, HDZ u vodstvu

Piše: Er. M.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Državno izborno povjerenstvo Hrvatske objavilo je prve nepotpune službene rezultate parlamentarnih izbora u susjednoj republici. Najveće povjerenje građana Hrvatske trenutno je dobila "Domoljubna koalicija" koju predvodi HDZ, a koja je prema prvim rezultatima osvojila 63 mandata.

Na drugom mjestu nalazi se koalicija "Hrvatska raste" koju predvodi SDP sa 53 mandata, a slijede je Most sa 16, a nakon njega IDS sa 5, Živi zid sa 1, HDSSB sa 2, te Bandić sa 2 mandata.

Ovo su trenutno objavljeni rezultati s 19 posto obrađenih biračkih mjesta, a Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske objavljivat će rezultate izbora svakih 15 minuta.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović će nakon objave službenih rezultata parlamentarnih izbora obavit konsultacije u vezi s davanjem mandata za sastav Vlade Hrvatske.

Prema Ustavu Hrvatske mandat za sastav nove Vlade treba povjeriti onome ko dokaže da ima podršku većine izabranih zastupnika, odnosno njih najmanje 76.

Most: Izjava o nekoaliranju
Most: Izjava o nekoaliranju

Zanimljiv je podatak da je čelnik Mosta Božo Petrov u petak na centralnom zagrebačkom trgu pokazao svoju izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika da Most nezavisnih lista poslije izbora zbog dosadašnjih promašenih i za razvoj Hrvatske pogubnih politika neće koalirati niti sa SDP-om niti s HDZ-om.

Podsjećamo, u 19 sati zatvorena su izborna mjesta na kojim je 3,7 miliona birača danas imalo priliku glasati na parlamentarnim izborima i odlučiti ko će voditi zemlju u naredne četiri godine.